Ange ditt sökord

Följ Livsmedelsverkets kostråd – lev längre

Följ Livsmedelsverkets kostråd – lev längre

En ny studie från Lunds universtitet visar tydligt att den som följer livsmedelsverkets råd kan leva längre. Svenskarna är trots det mycket dåliga på att följa råden.

Annons:

Forskarna har följt 17 000 Malmöbor i åldrarna 44-79 år under en 14-årsperiod. Hos män nästan halverades risken att dö i hjärt-kärlsjukdom hos de som följde Livsmedelsverkets kostråd.

Tydligt samband – men vi är dåliga på att följa råden

Forskningsresultaten presenterades nyligen i Public Health Nutrition och forskarna visade ett tydligt samband mellan kostråd från Livsmedelsverket och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor.

Det är forskarna Isabel Drake och Elisabet Wirfält som står bakom studien. Isabel Drake konstaterar bland annat att kostråden är bra, problematiken ligger snarare i vår oförmåga att följa dem och att “förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut”.

Deltagarna i studien åt till exempel för mycket socker än vad som rekommenderas i kostråden. Till Ekot säger Elisabeth Wirfält, nutritionsepidemiolog vid Lunds universitet och den andra av de två forskarna bakom studien, att “vi lever i ett samhälle där det finns allehanda livsmedelsprodukter som innehåller både socker och fett, till exempel så kallad “junk food”. Och det finns många starka krafter i samhället som vill att vi ska konsumera de här produkterna. Och även om det finns mycket frukt och grönt är det svårt att välja rätt när vi lever i ett samhälle med mycket frestelser”. 

Heltäckande bild

Intresset för kost och kostvanor har ökat de senaste åren och man har ifrågasatt många olika råd, så även Livsmedelverkets. Det är Livsmedelsverket som ger ut de svenska näringsrekommendationerna. Rekommendationerna är framtagna för att tillgodose oss det grundläggande näringsbehovet. Man har utvecklat dessa till konkreta kostråd som en normal frisk person kan använda för att uppnå de rekommenderade näringsintagen. 

Livsmedelsverkets fem kostråd som ska hjälpa dig att äta hälsosammare:  

  • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
  • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
  • Använd gärna flytande margarin eller olja 

Den studie som nu är genomförd har fokuserat inte bara på enskilda delar av kostvanor utan man har försökt ge en så heltäckande bild som möjligt av deltagarnas matmönster. Att äta just en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter anses inte minst vetenskapligt vara nyttigt. Elisabet Wirfält säger att det kan finnas biologiska olikheter mellan könen som eventuellt kan förklara att de har sett skillnaden i sina forskningsresultat men att “kvinnor äter generellt sett nyttigare än män, t.ex. mer frukt och grönt och därför kan det vara svårare att upptäcka hälsoeffekter bland kvinnor”. 

41 procents lägre dödlighet

När Elisabet Wirfält och Isabel Drake tittade på hjärt-kärlsjukdom hos de män som var bäst på att följa Livsmedelsverkets kostråd såg de 41 procent lägre dödlighet. Allmänt, hos männen som följde kostråden, var samma siffra 21 procent.

Hos kvinnor såg man en totalt lägre dödlighet på 14 procent hos de som följde Livsmedelsverkets kostråd, däremot var det alltså svårare att upptäcka fler specifika hälsoeffekter hos just kvinnor. 

Syftet med studien var att undersöka om personer som följde Livsmedelsverkets kostråd hade lägre dödlighet och forskarna analyserade data från befolkningsstudien “Malmö Kost och Cancer” som underlag för det nu publicerade resultatet. 

Studien “Scoring models of a diet quality index and the predictive capability of mortality in a population-based cohort of Swedeish men and women” publicerad i Public Health Nutrition http://journals.cambridge.org/phn/drake 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: