Ange ditt sökord

I väntan på nationella riktlinjer är det få kvinnor som opereras för delade magmuskler efter graviditet, undantagsfall sker för de med stora besvär. Foto: Shutterstock

I väntan på nationella riktlinjer är det få kvinnor som opereras för delade magmuskler efter graviditet, undantagsfall sker för de med stora besvär. Foto: Shutterstock

Få kvinnor opereras för delade magmuskler efter graviditet

Vid en graviditet delar sig magmusklerna, så kallad rektusdiastas, och för knappt en tredjedel av kvinnorna som fött barn går musklerna inte ihop igen. För att få bukt med problemen kan man operera, men i den frågan gör landstingen i Sverige olika bedömningar.

Annons:

Att magmusklerna delar på sig kan ge problem med hållningen, ryggvärk och ont när man äter. 

Rekommenderas speciell magträning

För att minska problemen brukar läkare även rekommendera speciell magträning, men för en del kvinnor är besvären så pass svåra att det inte hjälper. Enligt en tidigare studie från Karolinska institutet så blev de som opererades bättre, medan en grupp kvinnor som enbart fick riktad magträning, visserligen blev lite bättre, men fortfarande inte helt bra.

Men om operation är bästa vägen att gå råder det delade meningar kring och landstingen gör olika bedömningar.

Operationer bara i undantagsfall

I Region Stockholm har man till exempel tidigare opererat kvinnor som lider mycket av rektusdiastas, men nu görs operationer endast med få undantag för de kvinnor som har mycket svåra besvär och som även lider av så kallat bråck, det vill säga att vävnad runt naveln är försvagat så att maginnehåll buktar ut. 

För att göra vården mer jämlik håller man just nu på att ta fram nationella riktlinjer som tydliggör vilket alternativ som är det bästa, magträning eller att operera ihop magmusklerna.  

Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: