Ange ditt sökord

Den kalla luften vintertid och den torra inomhusluften kan göra din hud extra torr. Undvik att sitta för nära brasan vid öppna spisen. Foto: Shutterstock

Den kalla luften vintertid och den torra inomhusluften kan göra din hud extra torr. Undvik att sitta för nära brasan vid öppna spisen. Foto: Shutterstock

Få bukt med vinterhuden

Vintern gör lätt huden torr, röd och flagnande. Att ha torr hud i ansiktet eller på kroppen är ingen rolig effekt till följd av vinterns kalla temperaturer. Här får du tips på vad du själv kan göra för att undvika torr hud.

Annons:

Vintertid får många en torrare hud än vanligt. Huden kan vara röd, irriterad, fjälla och även klia. Detta beror dels på den kalla luften ute och att vi vistas mer inne i torr inomhusluft. Torr hud har för lite fukt och fett, så det är viktigt att sköta om huden så att besvären inte blir värre. Ibland har man lite torrare hud på vissa ställen, såsom armbågar, knän, smalben, händer och fötter. De flesta med torr hur kan själv lindra besvären och behöver inte söka vård. Om man har klåda som inte försvinner trots att man har försökt att lindra, kan det vara bra att kontakta en vårdcentral.

Du kan göra mycket själv

När man tvättar sig kan man använda olja eller tvättkräm istället för tvål. Olja löser upp smuts utan att huden torkar ut. Föredrar man tvål använd gärna en som är mild och oparfymerad. Istället för att gnugga huden torr med handduken kan man klappa för att inte irritera huden i onödan. Man kan även prova att inte duscha eller bada så ofta.

Vintersäsongens torra och kalla luft ökar behovet av mjukgörande och återfuktande hudvård. Vid torr hud är det bra att smörja in sig med en mjukgörande kräm eller lotion en eller ett par gånger om dagen. Detta kan även minska eventuell klåda. Vissa föredrar en lotion som snabbt tränger in i huden men som kan behövas smörjas på oftare. Andra gillar en fetare kräm bättre – prova dig fram.

Det är viktigt att försöka att inte klia, gnugga eller riva på hud som är torr och irriterad då det kan förvärra problemen. Klappa gärna huden torr efter dusch. Använd gärna kläder närmast kroppen som sitter löst och ledigt.

Tips på vad som kan hjälpa din hud

  1. Undvik långa duschstunder och hett vatten som kan torka ut huden. Använd gärna mild dusch- och badolja.
  2. En fuktbevarande kräm med hög fetthalt skyddar huden under aktiva vinterdagar. Smörj in dig morgon och kväll samt vid behov under dagen.
  3. Försök att skydda ansiktet och kroppen mot kall luft, hårda vindar och snö, så klä dig efter väder. Använd mössa, halsduk och handskar och praktiska friluftskläder o du spenderar mycket tid utomhus.
  4. Dra ner inomhusvärmen något, då varm och torr luft inomhus också torkar ut huden. Undvik att sitta för nära brasan vid öppna spisen och vädra varje dag så att du får in frisk luft.
  5. Läppar, näsa, kinder, knogar och örsnibbar är särskilt exponerade under vintern. Här kan det vara bra med en fet och återfuktande salva för torr och känslig hud.
  6. Om dina händer och fötter lätt blir torra och spruckna så smörj in dem med en fet kräm och trä på bomullsvantar/strumpor och behåll över natten.
Annons:

Källor:

1177

Decubal.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: