Ange ditt sökord

Obs! Bilden är ett montage  Foto: Shutterstock

Obs! Bilden är ett montage Foto: Shutterstock

Fästing Guiden hjälper dig hålla kolla på fästingarna!

Fästingsmittan TBE fortstätter att sprida sig i Sverige. Ny app i mobilen hjälper dig att komma ihåg att vaccinera dig mot TBE men även att hålla koll på riskområden där de förekommer.

Annons:

TBE är ett virus som kan orsaka hjärninflammation, en allvarlig sjukdom. Idag finns ingen medicin som botar, däremot kan man vaccinera sig mot sjukdomen. Normalt vaccinerar man sig med två doser med en till tre månaders mellanrum. Tredje dosen tas 5-12 månader därefter. För att bibehålla sitt skydd måste man dock ta en påfyllnadsdos var tredje till femte år, vilket appen kan påminna dig om.

Applikationen Fästing Guiden ger dig viktig information om TBE och vaccination direkt i din mobila enhet. Applikationen visar riskområden för TBE och hittar via GPS till den närmaste vaccinatören. Det finns även en påminnelsefunktion, för hela familjen, som håller reda på när det är dags för nästa vaccinationsdos.

Smartphoneapplikaton går att ladda ner i iTunes helt gratis här eller direkt i din iPhone, iPod Touch eller iPad.

Vem bör vaccinera sig?

– Fast- och sommarboende i riskområden.
– Personer som vistas i skog och mark i områden med smittrisk.
– Resenärer som skall vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller i särskild riskområden i Centraleuropa eller Östeuropa.

Symtom vid TBE

Den som blir smittad av TBE-virus kan efter 1-2 veckor få influensaliknande symtom som lindrig feber och värk i huvud och kropp. Besvären varar upp till en vecka. Efter det känner man sig frisk och får då livslång immunitet. Hos ungefär en tredjedel av dem som smittats sprids viruset vidare till hjärna och hjärnhinnor. Efter ca en vecka blir man då sjuk igen med hög feber, huvudvärk, nackstyvhet, illamående och påverkat allmäntillstånd. Man behöver då sjukhusvård. Diagnosen ställs genom blodprov och undersökning av ryggmärgsvätskan.

Vaccinet

Det vaccin som används är FSME-IMMUN®, ett beprövat TBE-vaccin som getts i över 100 miljoner doser i Europa. Vid normal vaccinering ges två doser med 1 till 3 månaders mellanrum. I fästingsäsong kan de ges med två veckors mellanrum och ger då skydd upp till ett år. En tredje dos kan ges mellan 5-12 månader efter andra dosen. För att behålla skyddet krävs sedan en påfyllnadsdos vart tredje till femte år beroende på ålder.

Så plockar du en fästing

En fästing som bitit sig fast bör så snabbt som möjligt plockas bort. Det gör man genom att ta tag i fästingen så nära huden som möjligt. Fästingen ska därefter försiktigt dras rakt ut. Undvik att klämma på eller smörja in fästingens kropp då detta kan underlätta smittoöverföring. Tvätta sedan rent såret med tvål och vatten eller desinfektionsvätska

Mer information om TBE, fästingområden, vaccinationer och mycket mer hittar du på www.fasting.nu

Källa: Baxter

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: