Ange ditt sökord

Landstinget skär ner på antalet mammografitillfällen i Stockholms län. Tidigare kallades kvinnor var 18:e månad, nu blir det var 24:e månad. Foto: Shutterstock

Landstinget skär ner på antalet mammografitillfällen i Stockholms län. Tidigare kallades kvinnor var 18:e månad, nu blir det var 24:e månad. Foto: Shutterstock

Färre mammografitillfällen för kvinnor i Stockholms län

Kvinnor 40-50 år i Stockholms län kommer från och med i år att erbjudas mammografi var 24:e månad istället för var artonde månad som tidigare. Anledningen är bristen på bröstradiologer.

Annons:

Tiden för att bli färdigutbildad bröstradiolog är dessutom lång, sju år, vilket förstås påverkar.  

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer från förra året följs däremot antalet mammografitillfällen, då ska kvinnor över 40 år göra mammografi var 18:e till var 24:e månad.

Nedskärningarna kritiseras från flera håll

Men att antalet tillfällen skärs ner får ändå kritik av flera, bland annat Maria Wiklund Karlsson som är ordförande för Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm. Hon menar att de längre intervallerna på kontroller leder till att fler bröstcancerfall upptäcks senare.

Jan Frisell är professor och överläkare inom bröstkirurgi och han håller med om att mammografi var artonde månad är att föredra. Cancer är mer svårupptäckt hos yngre kvinnor i och med att deras bröst är tätare, plus att cancern är mer snabbväxande hos dessa kvinnor.

Yngre kvinnor kan inte prioriteras längre

Baserat på Socialstyrelsens riktlinjer kan landstinget inte längre prioritera att mammografera de yngre kvinnorna lika ofta längre. Det uppger Sven Törnberg, ansvarig för cancerscreening på Regionalt cancercentrum för Stockholm och Gotland, till Sveriges Radio P4. 

Sven Törnberg berättar också att det finns en brist på bröstradiologer, det vill säga röntgenläkare med specialistkunskap på mammografibedömning. Antalet röntgensjuksköterskor är också för få. 

Säkerställer hellre kallelser med rätt intervall

Med tanke på att det inte finns några vetenskapliga studier på att fler kvinnor dör i bröstcancer om man gör mammografi med längre intervaller, anser landstinget att det är bättre att säkerställa att kallelserna sker med rätt intervall, snarare än att yngre kvinnor erbjuds ett tätt intervall.

Cancern står inte stilla bara för att mammografin uteblir, den fortsätter att växa så om två år kommer man att kunna se en ökning i statistiken. Det kommer bara bli att fler kvinnor kommer att komma in i ett senare skede av sin bröstcancer, säger Maria Wiklund Karlsson.

 
Annons:

Källor:

Sveriges Radio P4

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: