Ange ditt sökord

Extra fluor i tandkräm – bra vid slarv

Extra fluor i tandkräm – bra vid slarv

Tandkräm med hög fluorhalt är bra för ungdomar som slarvar med tandborstningen, eftersom den höga halten fluor gör att karies inte utvecklas i samma utsträckning.

Annons:

I en vetenskaplig studie har forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, granskat vilka effekter som uppstår genom att använda en tandkräm som innehåller mer än tre gånger så mycket fluor som en vanlig tandkräm.

Försök på tonåringar 

Studien genomfördes på 279 ungdomar i åldrarna 14-16 år. Samtliga tonåringar var kariesaktiva och inskrivna vid Folktandvården i Varberg, Halland. Forskarna följde ungdomarna, som blev indelade i två lika stora grupper, under två års tid. Den ena hälften fick borsta tänderna med högfluortandkräm och den andra fick borsta med vanlig tandkräm. I övrigt uppmanades ungdomarna att sköta sin tandhygien precis som vanligt, utan övervakning och råd från forskarna. 

Efter avslutad försöksperiod bildade ungdomarna två grupper efter hur bra de hade skött sina tänder. De tonåringar som hade använt tandkräm med extra mycket fluor i visade betydligt mindre kariesutveckling än de som hade haft vanlig tandkräm. Dessutom hade de som slarvat med tandborstningen 40 procent färre nya kariesskador.

Bra med mer fluor vid slarv

Forskarna menar att resultatet tyder på att tandkräm med hög fluorhalt är ett bättre val för kariesaktiva ungdomar som tenderar att slarva med renhållningen av sina tänder. Dit räknas till exempel oregelbunden tandborstning. Därmed kan tandkräm med extra fluorinnehåll till viss del kompensera för slarvet.

En anmärkningsvärd sak med studien är att nästan en tredjedel av de 279 tonåringar som deltog i försöket bedömdes vara dåliga på att sköta sin tandhälsa. Allra sämst på att ta hand om tänderna var killarna; det var dubbelt så många killar som tjejer som misskötte sig.

Så här sköter du dina tänder:

Använd tandkräm minst 2 ggr/dag, förslagsvis på morgonen (efter frukost) och på kvällen.

Välj en tandkräm med högre fluorinnehåll om du märker att du ofta får hål i tänderna.

Undvik att skölja bort tandkrämen med vatten.

Vid behov kan du borsta tänderna en tredje gång, exempelvis efter lunch, alternativt smörja in tänderna med tandkrämen som en ”salva”. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: