Ange ditt sökord

Etymologi – Vad betyder ordet?

Etymologi – Vad betyder ordet?

Ortopedi betyder att räta ut barn och pagofagi är ett sjukligt behov av att äta is. Nymfomani – kom in i den medicinska litteraturen omkring 1800 via England.

Annons:

Nymfomani stod och står för ett sjukligt, okontrollerbart, sexuellt begär hos kvinnor. Det har ingen relation till något riktigt grekiskt uttryck utan kokades ihop genom att kombinera grekiskans nymphe som betyder en brud eller jungfru med mania som betyder galenskap.

Bland figurerna i den grekiska mytologin återfinner vi nymfer som vackra jungfrur som hade både gudomliga och mänskliga drag. Havsjungfrurna (nereiderna) var döttrar till havsguden Nereus, som med sin gemål Doris hade 50 (eller 100) döttrar, som emellanåt förväxlas med nymfer. I vanligt grekiskt språkbruk betydde nymf, vilken giftasmogen kvinna som helst. I tidig anatomi användes det latiniserade ordet nympha som en term för clitoris och i pluralis för de mindre blygdläpparna. Den manliga motsvarigheten benämndes då satyriasis.

Nystagmus – kommer från grekiskans nystakes som betyder nicka till eller dåsig, sövande. Betydelsen har ändrats från att huvudet faller ner eller ögonen faller ihop vid sömnighet till att nu betyda en repetitiv, ofrivillig rörelse i ögongloberna. Senare beskrevs nystagmus som ett tecken på sjukdom i balansorganet av Robert Bárány (1876 – 1936) en öronläkare från Wien som fick Nobelpriset 1914 för sina studier av balansorganets fysiologi och patologi.

Obesitas – kommer från latinets adjektiv obesus som betyder fet, svullen eller grov. Ordet kommer i sin tur från obedere som betyder att äta upp. I antiken menade man att den som var fet troligen hade ätit i överflöd.

Ockult – kommer från latinets occultus som betyder gömd, fördold eller hemlig.

Omphalos – är det grekiska ordet för navel eller centrum. På bildlikt språk betyder omphalos centrum för vad som helst. Ordet används sålunda för en dekorativ knopp på en sköld eller en dekoration i mitten på ett halssmycke. Inom medicinen används ordet aldrig ensamt utan i en kombinerad form till exempel omphalocele som betyder navelbråck.

Onanism – hänför sig till aktiviteten av ”coitus interruptus” det vill säga penis dras ur slidan före sädesuttömning och benämningen används också för masturbation det vill säga sexuell självtillfredsställelse (masturbation kommer av latinets manus som betyder hand och stuprum som betyder skändlighet).

Begreppet onani kommer ur Första Moseboken i Bibelns gamla testamente, kapitel 38. Fritt tolkat efter Bibel 2000; ”När Juda hade lämnat sina bröder tog han Shua till hustru och fick tre söner, mellansonen fick namnet Onan. Den förstfödde sonen fick sig en hustru utsedd av Juda men denne son väckte Herrens misshag och Herren dödade honom. Då sade Juda till mellansonen, Onan, ”Gå till din brors hustru och skaffa avkomma åt din bror”.

Men Onan visste att barnet inte skulle räknas som hans och var gång han låg med sin brors hustru lät han sin säd spillas på marken för att slippa skaffa barn åt sin bror. Därmed väckte han Herrens misshag och därför dödade Herren också honom”.

Opium – kommer ur grekiskans opos som betyder saft, kåda, gummi eller vätska från träd eller växter. Opium extraheras från saften från vallmoväxt (Papaver somniferum) och var redan i antiken känd som en drog. Homeros beskrev den ”den läkande dosen som dränker alla smärtor och sorger”.

Ortopedi – betyder bokstavligen ”att räta ut barn”. Ordet är sammansatt av grekiskans orthos som betyder rak, rät och grekiskans paes eller pais som betyder barn. Ordet ortopedi har sålunda inte med latinets pes, pedis (som betyder fot) att göra. Konsten att göra barn raka borde alltså egentligen heta ortopaedi – enligt min mening. Ortopedi benämns nu den kirurgiska specialiteten för behandling av medfödda och förvärvade sjukliga eller onormala tillstånd i skelettet och rörelseapparaten.

Ortostatisk – beskriver en upprätt position, av grekiskans orthos rak eller rät, upprätt och grekiskans statos som betyder stående. Ortostatisk hypotension är alltså en (ofta hastig) blodtryckssänkning när man intar en stående ställning.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 3 2005

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: