Ange ditt sökord

Den nya enhetstaxan innebär att alla, såväl barn som vuxna, debiteras 200 kronor för varje sent återbud eller uteblivet tandvårdsbesök. Foto: Shutterstock

Den nya enhetstaxan innebär att alla, såväl barn som vuxna, debiteras 200 kronor för varje sent återbud eller uteblivet tandvårdsbesök. Foto: Shutterstock

Enhetstaxa vid missade tandläkarbesök

På Folktandvården Stockholm ställs ungefär 70 000 bokade tandläkarbesök in varje år, vilket kostar både tid och pengar. Därför inför man nu en enhetstaxa om 200 kronor per sent återbud eller uteblivet besök.

Annons:

Enhetstaxan gäller från och med 2 maj 2018 och omfattar både vuxna och barn. Genom att höra av sig vid förhinder möjliggör man får någon annan att få en tandläkartid.

Gäller endast planerade tider

Avgift för utebliven tandvårdstid är inget nytt, men tidigare debiterades vuxna kunder en timkostnad som baserades på planerad behandling. I vissa fall kunde det innebära stora kostnader. Detta förenklas nu i och med den nya enhetstaxan som innebär att alla, såväl barn som vuxna, debiteras 200 kronor för varje tandvårdsbesök som man antingen uteblir från eller är för sen med att lämna återbud till. 

De nya reglerna gäller endast bokningar där det finns en överenskommelse om tid mellan Folktandvården och kunden.

Anmäl förhinder senast 24 timmar innan besöket

För att slippa betala för uteblivande eller sent återbud ska man som kund höra av sig senast 24 timmar före besöket. Det kan man göra via Folktandvårdens hemsida www.folktandvardenstockholm.se eller via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det går också bra att ringa till sin klinik och avboka eller ändra tiden.

Tomma tandläkarstolar fast trycket är stort

Folktandvården Stockholm tar årligen emot cirka 1,4 miljoner besök. Under 2017 var det ungefär 70 000 planerade tider som inte blev av. Förutom att det kostar i både tid och pengar så innebär det också att tandläkarstolar står tomma i onödan eftersom det finns ett stort tryck på att få komma till Folktandvården.

I och med införandet av enhetlig avgift för uteblivna besök eller sent återbud vill Folktandvården att fler ska höra av sig om de får förhinder, så att någon annan istället kan erbjudas deras tid. Det handlar om cirka 40 000 andra kunder som då kan erbjudas tandläkartid. 

Annons:

Källor:

Folktandvården Stockholm 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: