Ange ditt sökord

En stor andel svenska män har köpt potensläkemedel utan recept på nätet

En stor andel svenska män har köpt potensläkemedel utan recept på nätet

Att köpa receptbelagda läkemedel på Internet är förenat med livsfara i och med att man inte vet vad produkterna egentligen innehåller. 

Annons:

Vid de senaste analyserna man gjort har man funnit bland annat råttgift, bly, målarfärg och borsyra när man granskade potensläkemedlen folk har köpt.  

Förlorar dina pengar eller får skador för livet

Preparaten kan även innehålla för höga eller för låga doser av de verksamma läkemedelssubstanserna, hälsofarliga substanser eller så är de inte verksamma över huvudtaget.

Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer, som säljer potensläkemedlet Viagra säger i ett pressmeddelande i torsdags, att ”i bästa fall förlorar man bara pengarna man lagt ut – värsta fall kan man få skador för livet”. 

100 000 svenska män har köpt läkemedel illegalt

Över 100.000 svenska män har, enligt en undersökning gjord av Novus Opinion, uppgett att de köpt potensläkemedel utan recept på nätet.

Då har man inte räknat med alla andra slags receptbelagda produkter svenskarna har köpt. Undersökningen gjordes 2011 bland 2862 svenska män och kvinnor. I denna uppgav 3% av männen mellan 20 och 80 år att de köpt potensläkemedel på nätet utan att ha recept från läkare, vilket motsvarar cirka 100 000 svenska män. 

Femtio procent av läkemedlen förfalskade

Världshälsoorganisationen, WHO, skriver i sin broschyr ”Counterfeit drugs kill!” att 50 procent av de läkemedel som säljs på okontrollerade sajter utan fysisk adress är förfalskade. Köper man då två askar är risken stor att en av dem för förfalskad.

I Sverige ökar den olagliga importen avsevärt. Under det första året har det svenska Tullverket beslagtagit närmare 175 000 tabletter och kapslar i kategorin ”övriga läkemedel” (ej narkotika/dopingpreparat).

Tips för att kontrollera att ditt läkemedel är äkta 

  • köp endast receptbelagda läkemedel efter att du fått recept av din läkare
  • hämta alltid ut ditt läkemedel på ett apotek eller apoteksombud
  • ska du köpa över Internet erbjuder apoteket.se även leverans och de läkemedlen är äkta och säkra att använda
  • handla inte receptbelagda läkemedel från okända nätapotek då det inte finns någon garanti att de är säkra eller äkta
  • här hittar du en lista på samtliga godkända apotek i Sverige (www.lakemedelsverket.se
  • Kontrollera även att datummärkningen stämmer
  • Se så att det finns en bipacksedel som är på svenska
  • Har du äkta läkemedel från svenskt apotek – jämför läkemedlets färg, form, yta, lukt och smak med ditt tidigare läkemedel. 
  • Jämför också blisterkartan (där tabletterna ligger i), både form, material och tryck. 

Använd inte osäkra läkemedel

Om du är osäker på om ditt läkemedel är äkta – använd det inte. Om du får okända biverkningar – släng produkten (hos apoteken). 

Om internetapoteket endast säljer ”storsäljarna” från de olika läkemedelsföretagen kan det vara ett tecken på att apoteket inte är seriöst. 

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: