Ange ditt sökord

Enligt studier så ger det nya sättet att vaccinera förmodligen ett bättre skydd än spruta, i alla fall på små barn.  Foto: Shutterstock

Enligt studier så ger det nya sättet att vaccinera förmodligen ett bättre skydd än spruta, i alla fall på små barn. Foto: Shutterstock

Effektivare skydd med nasalt vaccin

Vaccin som tas nasalt, det vill säga genom näsan, har blivit allt vanligare bland barn och ungdomar som tillhör en riskgrupp. Vaccinet tycks även vara mer effektivt än vaccin som ges via spruta i armen.

Annons:

  

Ett annat plus är att barnen slipper utsättas för sprutan, något som många tycker är en traumatisk upplevelse.

Vaccin sprutas in i näsborrarna

Federico Nasta, barnläkare vid Östersunds sjukhus och expert på vaccin, säger till Sveriges Radio att det numera är vanligt att barn mellan 2 och 18 år som tillhör riskgrupper vaccineras med nasalt vaccin. Vid nasalt vaccin sprutas lite vätska in i varje näsborre.

Enligt studier så ger det nya sättet att vaccinera förmodligen ett bättre skydd än spruta, i alla fall på små barn. För vuxna är skyddet likvärdigt som när de får spruta. 

Fler vaccin som tas nasalt eller oralt är att vänta

Nasalt vaccin används i EU-länderna, medan man i USA inte anser att vaccin i näsan är effektivt nog under den här influensasäsongen. Federico Nasta förklarar dock att USA har en annan tillverkare och ett annat vaccin. Här i Sverige har man inte sett några misstankar om det nasala vaccinet så därför fortsätter man att rekommendera det, säger han. 

Det pågår även forskning kring andra vaccin som kan ges antingen via näsan eller munnen som något drickbart. Skulle fler sådana vaccin blir möjliga tror Federico Nasta att det skulle kunna få fler att vaccinera sig, även vuxna. 

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: