Ange ditt sökord

Dyra lyxkrämer inte bättre än vanlig ansiktskräm

Dyra lyxkrämer inte bättre än vanlig ansiktskräm

Intresset för evig ungdom och skönhet har funnits i alla tider och på marknaden finns en uppsjö av kosmetiska produkter som lovar antirynkresultat och konservering av ungdomen. Men ger dyra lyxkrämer egentligen bättre resultat än vanlig mjukgörande kräm?

Annons:

Vissa krämer ger hopp om en silkeslen hy och en del krämer ska till och med göra oss gladare! Jag är troligen inte den enda som drömmer om en mirakelkräm som verkligen håller vad den lovar och gör underverk på vanlig, lite halvglåmig, vardaglig hy. En stor del av skönhetsprodukterna idag sägs motverka hudens ålderstecken.

Trots höga priser och tunga löften finns det inte mycket publicerad information om effekten av dessa krämer. För att förstå hur kosmetikaföretag tänker när de tillverkar skönhetskrämer får vi först gå in lite på hur huden förändras med tiden.

Vad händer när vi åldras?

Med stigande ålder ändras hudens sammansättning. Hudens översta lager, hornlagret, består av fetter och döda hudceller. Hornlagret motverkar uttorkning genom att kontrollera hur mycket vatten vi släpper ifrån oss till omgivningen. Med stigande ålder förändras fettsammansättningen och huden avger mer vatten från huden än tidigare. Detta leder till att många äldre människor får torr hy och torrhetsrynkor.

Under överhuden finns läderhuden. Läderhuden består bland annat av kollagen och elastin som ger huden spänst och styrka. Med ökande ålder bryts kollagenet ner och huden blir tunnare, rynkigare och mindre elastisk. Åldrandet tros delvis bero på att mängden fria radikaler är större hos äldre människor. Fria radikaler kan starta reaktioner i kroppen som på sikt ger nedbrytning av viktiga proteiner som kollagen.

Vad påverkar hudens åldrande?

Det är i dag välkänt att solning påskyndar hudens åldrande. Solens UV-strålar skapar fria radikaler och påskyndar vävnadsskada. En solskadad hud är i regel läderartad, har mycket pigmentfläckar och djupa rynkor. Det har även gjorts en del studier på hur rökning påverkar huden och tobaksrök har visats påskynda nerbrytningen av kollagen.

Kan vi motverka hudens åldrande?

I dag finns inga ämnen som säkert kan förhindra det naturliga åldrandet i huden. Genom att använda solskyddskrämer och sola med måtta och kan vi undvika UV-strålarna som påskyndar åldrandet. Regelbunden användning av återfuktande krämer motverkas torr hud och torrhetsrynkor.

Antioxidanter fångar upp fria radikaler, som i sin tur kan påskynda hudens åldrande. Antioxidanter finns ofta i skönhetskrämer. En del studier tyder på att vitamin C och E skyddar huden mot skador som orsakas av solljus. Vitamin C är också involverat i bildningen av kollagen.

Reparation av rynkor?

Vitamin-A-syra har i flera studier visat sig påverka de rynkor som uppkommit hos solskadad hud. Effekten kommer först efter lång tids behandling och många upplever biverkningar som hudutslag.

Vad innehåller skönhetskrämer?

Innehållet i skönhetskrämer är varierande men i princip alla krämer verkar återfuktande på huden. Det gör de med hjälp av fetter och återfuktande ämnen. Fetterna fungerar mjukgörande på torr hud. De förhindrar att huden släpper ifrån sig för mycket vatten till omgivningen. Fetterna kan även gå in och bygga upp hudens eget fettlager. Fetter är väldigt bra mot torr hud men en kräm med hög fetthalt kan verka kletig och kan täppa igen porer på finnig hud.

Många krämer innehåller därför återfuktande ämnen och lite mindre fetter. Dessa hjälper till att hålla kvar vatten i huden. Exempel på återfuktande ämnen är karbamid, glycerol, natriumklorid och pidolsyra. Den största ingrediensen i de flesta skönhetskrämer på marknaden är vatten. Vattnet hjälper till att lösa andra ingredienser i krämen och gör krämen mer kosmetiskt tilltalande: den blir trevlig att smörja in och ger ingen glansig yta efteråt.

För att motverka att krämen skär sig tillsätts ytaktiva ämnen. De liknar både vatten och fetter och ger en kräm som är jämnt blandad utan ett separat fettlager. Konserveringsmedel tillsätts för att förhindra bakterietillväxt i krämerna. Många skönhetskrämer innehåller också antioxidanter. Exempel på antioxidanter är vitamin C och E och koenzym Q10.

Parfym tillsätts, dels för att krämen ska ge en behaglig doft, dels för att maskera vissa ingångsämnen som inte luktar så gott. Krämer med påstådd antirynkeffekt innehåller ofta solfilter: titanoxid och zinkoxid. Dessa ämnen filtrerar bort UV-strålarna från solen och motverkar solbränna.

Utöver ovan nämnda ingredienser innehåller skönhetskrämer ofta små mängder av alger, jäst, koffein och andra ämnen som sägs göra underverk. Löftena väger ofta tungt men den vetenskapliga dokumentationen som ska styrka löftena väger desto mindre.

Hur ska jag hålla huden i fint skick?

Försök att ta reda på vilken hudtyp du har i ansiktet och på kroppen. Blir du ofta torr eller får du lätt glansig hy om du smörjt in dig med en kräm? Tänk på att torr hy ofta innebär känslig hy. En torr hy har inte en lika fungerande barriär mot omgivningen som normal hy. Konserveringsmedel, parfym och andra ämnen kan irritera torr hud.

När du väl har hittat en kräm som du trivs med finns det ingen större anledning att byta så länge huden verkar trivas bra. Hudens behov av återfuktning kan förändras med årstiderna. På vintern sjunker luftfuktigheten utomhus och vi befinner oss mycket i uppvärmd torr inomhusmiljö.

Kanske ska du investera i en fetare kräm på vintern? När du blir äldre är det vanligt att du får torrare hud och en fetare kräm kan passa bättre. Andra faktorer som påverkar hudens skick är hur mycket du tvättar den. Varje tvätt sköljer bort en del av ditt eget fettlager som motverkar vattenförluster i huden. Efter tvätten bygger huden upp denna barriär. Men duschar du kropp och ansikte flera gånger dagligen är det inte säkert att huden hinner bygga upp barriären.

Hjälper dyra lyxkrämer mot rynkor?

Under hösten 2004 fick jag möjlighet att göra examensarbete i samarbete mellan Uppsala Universitet och ACO Hud. Vi ställde oss frågan om dyra krämer hjälper mot rynkor. För att ta reda på detta jämförde vi antirynkeffekten av en exklusiv så kallad antirynkkräm med en vanlig mjukgörande kräm. Resultaten var ganska förvånande.

Hur gick studien till?

81 friska frivilliga kvinnor i åldern 35-64 år deltog i studien. De blev indelade i grupp A, B eller C. Grupp A fick en exklusiv så kallad antirynkkräm i originalförpackning, grupp B fick en vanlig mjukgörande kräm i antirynkkrämens lyxförpackning och grupp C fick antirynkkrämen i en neutral förpackning.

Krämerna användes två gånger dagligen under sex veckors tid. Därefter mättes antirynkeffekten med tre olika metoder. En visuell bedömning av hudens ålderstecken gjordes. Avgjutningar av ”kråkfötterna” vid tinningen gjordes på samma ställe före och efter behandling. Försökspersonerna fick bedöma såväl kosmetik som antirynkeffekt efter sex veckors användning.

Hur gick det?

När det gällde kosmetiska egenskaper som doft, konsistens och hur behaglig krämen var att använda skilde sig inte grupperna åt. Däremot upplevde försökspersonerna att den mjukgörande krämen gick bättre in i huden än antirynkkrämen. Den mjukgörande krämen kändes också mer lyxig än antirynkkrämen i neutral förpackning.

Vidare visade enkäterna att den exklusiva antirynkkrämen inte hade bättre antirynkeffekt än den mjukgörande krämen. Den visuella bedömningen av hudens ålderstecken gav inte heller några skillnader mellan grupperna. Analys av hudavgjutningar visade inte heller på någon skillnad mellan de grupper som fått antirynkkräm och mjukgörande kräm. Antirynkkrämen gav inte någon påverkan på hudens rynkor.

Den mjukgörande krämen gav däremot en liten med dock signifikant minskning av ojämnheter i huden efter sex veckors användning. När det gällde effekt av antirynkkrämen i lyxig och neutral förpackning skilde sig inte grupperna nämnvärt åt. Något som var anmärkningsvärt var att de som fick krämerna i exklusiva förpackningar använde väsentligt mer kräm än de som fick krämen i neutral förpackning. Detta tyder på att marknadsföring, förhoppningar och entusiasm kan påverka följsamheten vid behandling av krämer.

Resultatet från denna studie gjorde mig väldigt förvånad, eftersom jag själv är intresserad av exklusiva krämer. Jag hoppas att konsumenter i framtiden blir mer medvetna om att dyra krämer nödvändigtvis inte behöver vara bättre när det gäller antirynkegenskaper. Jag hoppas också att kosmetikaindustrin kommer att tona ner sina löften om mirakelkrämer lite, så att de håller vad de lovar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Allt om vårtor
29 januari, 2016 Hud & Hår

Allt om vårtor

En vårta är en liten utväxt på huden som orsakas av vir...

Så njuter du säkert av vårsolen
22 april, 2020 Hud & Hår

Så njuter du säkert av vårsolen

Sol och värme och kanske en paus i en annars kaotisk ti...

Petekier (röda utslag)
15 januari, 2016 Hud & Hår

Petekier (röda utslag)

Petekier är små röda utslag som är millimeterstora punk...

Annons:
Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis
13 januari, 2020 Hud & Hår

Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis

För att få tillgång till bäst vård och behandling för p...

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!
26 november, 2019 Hud & Hår

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!

Black friday står för dörren och julklappshandeln tar s...

Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den
9 juli, 2019 Hud & Hår

Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den

Många av oss vet redan att det är viktigt att skydda os...

Annons:
Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis
9 juli, 2019 Hud & Hår

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis

Tusentals fler med psoriasis kan nu få tillgång till my...

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?
26 juni, 2019 Hud & Hår

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?

För att du lättare ska kunna veta hur du ska vårda och ...

Euromelanoma-veckan 2019 – remissfria besök till hudspecialister
15 maj, 2019 Cancer

Euromelanoma-veckan 2019 – remissfria besök till hudspecialister

Om du har en hudfläck eller andra hudförändringar som d...

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker
2 april, 2019 Diabetes

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker

För den som har diabetes uppstår inte sällan problem me...

Annons:
Så skyddar du dig mot vårsolen – och njuter samtidigt!
27 mars, 2019 Hud & Hår

Så skyddar du dig mot vårsolen – och njuter samtidigt!

Våren är här och då är det extra skönt att solen tittar...

Personer med psoriasis känner sig diskriminerade
29 oktober, 2018 Hud & Hår

Personer med psoriasis känner sig diskriminerade

Flera hundra tusen svenskar lever med psoriasis, men tr...

Solen –  så påverkas vår kropp
11 juli, 2018 Hud & Hår

Solen – så påverkas vår kropp

Solen, denna älskade himlakropp som betyder så mycket f...

Annons:
Sol och värme kan utlösa rosacea – tips på hur du kan skydda dig
11 juli, 2018 Hud & Hår

Sol och värme kan utlösa rosacea – tips på hur du kan skydda dig

För den som drabbas av rosacea kan sol och varmare väde...

Så solar du säkert
10 juli, 2018 Cancer

Så solar du säkert

Huden har ett naturligt solskydd – lär dig använda det ...

Insektsbett – tips och råd!
9 juli, 2018 Bättre liv

Insektsbett – tips och råd!

När värmen stiger kryper också små vänner i naturen fra...

Så slipper du spruckna hälar i sommar – få tips och råd!
6 juli, 2018 Hud & Hår

Så slipper du spruckna hälar i sommar – få tips och råd!

Att ha besvär med spruckna och torra hälar är ett probl...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq