Ange ditt sökord

Dyra kapslar ger inte mer Omega-3

Dyra kapslar ger inte mer Omega-3

En jämförelse mellan nio fiskolje- och säloljepreparat visar att dyrast produkt inte ger mer omega 3. 

Annons:

Det är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som har sammanställt resultatet. Man har fått förfrågningar både från allmänheten och från företagen bakom preparaten. Det handlar om såväl jämförelse av innehåll och kvalitet som vilket preparat som är ”det bästa”. 

Studerat oxidation

I studien ingick parametrar som pris, vad som stod på innehållsförteckningen, kapselns vikt, milligram olja och milligram omega 3.

Bland annat kollade man på graden av oxidation, att fettet härsknar. Här kan det uppstå en skillnad mellan kapslar och flytande form då flytande vätska oftare kommer i kontakt med luft, vilket resulterar i oxidation. Alla kapslar visade dock ett bra resultat när det kom till nivån på oxidationen.

Innehållsförteckningen stämmer överrens

Forskarna studerade även innehållsförteckningarna och det visade sig att det stämde bra med vad man kunde mäta. Det var dock några av kapslarna som inte gav den rekommenderade dagliga dosen av omega 3-fettsyror. Till exempel innehöll kapseln med högst omega 3 sju gånger så mycket som den med lägst. 

Och priserna var inte relaterade till mängden omega 3; de dyraste kapslarna var inte de som innehöll mest. 

Ingen direkt vägledning

I studien har man valt att ersätta produktnamnen med bokstäver, vilket gör det svårt för konsumenter att använda detta som ”köpguide”. SLU rekommenderar istället att man noga läser innehållsförteckningen för att veta vad man får. 

Man kan även följa det rekommenderade dagliga intaget som är 250 milligram (enligt den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA). 

Riskerna med för lite omega-3

Fiskoljekapslar är ett sätt för dig som inte äter fisk särskilt ofta, eller kanske inte alls, att få i dig omega 3. Risken om man får i sig för lite omega 3 är att drabbas av till exempel blodpropp, högt blodtryck, ökad insulinkänslighet och inflammation. 

Förutom i fisk så finns det omega 3-fettsyror i kräft- och skaldjur, kött från djur som är uppfödda på bete/grovfoder, raps- och linolja och i gröna grönsaker. Den största mängden återfinns dock i fisk. 

För veganer finns det algkapslar som är rika på omega 3.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: