Ange ditt sökord

Sportdrycker är en av de drycker som orsakar frätskador på tänderna hos unga. Foto: Shutterstock

Sportdrycker är en av de drycker som orsakar frätskador på tänderna hos unga. Foto: Shutterstock

Dryckerna som ger ungdomar frätskador på tänderna

Eastmaninstitutet har studerat dental erosion hos unga och konstaterar att var tredje tonåring har frätskador på tänderna som orsakats av drycker som sportdrycker, juicer och läsk.

Annons:

Frätskador på tänderna, så kallad dental erosion, har blivit som en ny folksjukdom. 

Erosionsskador är ett stigande problem. Det säger Hans Göransson, ordförande för Sveriges tandläkarförbund, till SvD och menar att karies och tandlossning har alla tandläkare koll på, men att frätskadorna fortfarande är ett relativt färskt ämne.

Sveriges största studie på frätskador hos unga

Hans Göransson välkomnar därför den här studien som Eastmaninstitutets avdelning för barntandvård står bakom. Studien är den hittills största i Sverige om erosion på tänderna kopplat till livsstilsfaktorer. 

Totalt har 1071 ungdomar i åldrarna 15-17 år studerats under två års tid. Undersökningen har ägt rum på tre folktandvårdskliniker i Bromma, Sollentuna och Södertälje.

Läsk orsakar flest frätskador

I studien har forskarna tittat på ungdomarnas vanor kring tandborstning och läsk- och juicedrickande. Föga överraskande var att de med mest frätskador på tänderna var de ungdomar som drack mest läsk. Bland de ungdomar som drack juice eller sportdryck efter träning fanns det också ett starkt signifikant samband. 

Baserat på resultatet kunde man se att det var något fler 17-åringar än 15-åringar som var drabbade av dental erosion. Av alla ungdomar som deltog i undersökningen var det 31,4 procent som hade frätskador på tänderna, det vill säga nästan var tredje tonåring.

Pojkar mer drabbade än flickor

Maria Skalsky Jarkander, en av forskarna bakom studien, säger att anledningen till att fler 17-åringar har frätskador är att vid den åldern har man skaffat sig bestående vanor. Man kanske sitter och dricker läsk i samband med tv-spelande exempelvis.

Forskarna kunde också se att frätskador var mer förekommande hos pojkar, 34 procent jämfört med 28 procent för tjejerna. Boven var främst läsken.

I studien tog forskarna även hänsyn till socioekonomiska skillnader, men fann inget tydligt samband.

Surhetsgraden i drycker spelar roll

Maria Skalsky Jarkander säger att dental erosion kan drabba både de som äter mycket snabbmat och dricker läsk, men även de som idrottar mycket och istället dricker sportdryck, juice och frukt.

Hur frätande en dryck är beror på surhetsgraden som mäts i ph-värde. När ph-värdet i munnen sjunker till under 5,5 börjar själva tandmineralet påverkas. 

Men vilken typ av syra det rör sig om har också betydelse. Juice är mer surt och farligare för tänderna när det gäller erosion än vad läsk är, detta eftersom citronsyran är farligare än fosforsyran i colan.

Sök hjälp i tid

Misstaget som många gör är att vänta för länge med att söka hjälp och då kan tänderna redan vara så skadade att de ser konstiga ut på grund av att så mycket tandsubstans har förlorats. Har det gått så längt är tänderna svåra att reparera.

Det är viktigt att nå ut till allmänheten och göra folk mer medvetna, men tyvärr finns det inget system för att upptäcka frätskador i ett tidigt skede. Därför anser Maria Skalsky Jarkander att kunskapen om erosion måste öka bland all tandvårdspersonal. På det sättet skulle man kunna fånga upp patienter i god tid. 

Tandläkare står inför utmaning

Hans Göransson håller med och säger att alla tandläkare står inför en utmaning. Det gäller att alla tandläkare tittar på emalj, baksidan av tänderna och kosten, i synnerhet vid tandundersökning av ungdomar.

Hans Göransson är därför mycket positiv till studien som sätter fokus på tonårstiden då levnadsvanor permanentas. Det rör sig om många svårbehandlade skador som kräver omfattande ingrepp om utvecklingen fortsätter, avslutar han.

Tips för att undvika frätskador på tänderna 

  • Undvik att småäta så får tänderna vila mellan måltiderna. 
  • Drick gärna med sugrör när du dricker sura drycker.
  • Vänta 1 timme med att borsta tänderna efter att du har druckit något surt. Tänderna slits när det är surt i munhålan.
 
Annons:

Källor:

SvD

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: