Ange ditt sökord

Dopamin och krypningar hänger ihop

Dopamin och krypningar hänger ihop

Sjukdomen restless legs sammanfaller med låga nivåer av dopamin i hjärnan. Något forskare vid Karolinska Institutet nu för första gången kunnat fånga på bild. Restless legs syndrome (RLS) drabbar 7-10 procent av befolkningen.

Annons:

Tillståndet innebär kroniska besvär som krypningar och smärta i benen som ofta tilltar med åldern. Obehagen uppträder framför allt under kväll och tidig natt och bidrar bland annat till störd sömn. Orsaken bakom är inte fullt klarlagt men mycket har pekat på att dopaminnivån i vissa delar av hjärnan spelar en roll.

Bland annat minskar läkemedel verksamt på vissa dopaminreceptorer i hjärnan symtomen vid restless legs. Med hjälp av PET (positronemissionstomografi) och radioaktivt märkta spårämnen som binder till receptorer för dopamin i olika delar av hjärnan har forskarna sett tydliga skillnader mellan patienter med restless legs och friska försökspersoner.

– Vi såg att patienterna band upp mer av spårämnet vilket tyder på låga egna dopaminnivåer. Det gällde särskilt de områden i hjärnan som bearbetar känselintryck, vilket kan förklara de karaktäristiska känselupplevelserna vid restless legs, säger forskaren Simon Cervenka vid Institutionen för klinisk neurovetenskap. Resultatet har presenters i tidskriften Brain.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: