Ange ditt sökord

Koppens ålder påverkas av olika livsstilsfaktorer som antingen påskyndar eller motverkar kroppens biologiska åldrande. Foto: Shutterstock

Koppens ålder påverkas av olika livsstilsfaktorer som antingen påskyndar eller motverkar kroppens biologiska åldrande. Foto: Shutterstock

Din verkliga ålder kan avslöjas med blodprov

Forskare vid Uppsala universitet har funnit ett sätt att fastställa kroppens verkliga ålder, alltså den biologiska åldern, och det krävs inte mer än ett vanligt blodprov.

Annons:

Då tekniken även fungerar med torkat blod öppnar det upp för flera användningsområden än bara medicinskt. 

Livsstilsval påskyndar eller motverkar åldrandet

Kroppen och dess olika organ förändras i och med ju äldre vi blir, vilket är helt naturligt. Men koppens ålder påverkas också av olika livsstilsfaktorer som antingen påskyndar eller motverkar kroppens biologiska åldrande.

Som exempel kan sägas att rökning, stress och mycket läskdrickande ökar den biologiska åldern med upp till 6 år. Detta att jämföra med motion och att äta fet fisk som istället motverkar åldrandet i samma utsträckning.

Fördelarna med att fastställa kroppens ålder

Hur gammal kroppen egentligen är kan avslöjas med ett enkelt blodprov och det finns flera fördelar med att kunna göra det. 

Ulf Gyllensten, författare av artikeln och professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet, säger till exempel att vi lättare kan motivera medicinska behandlingar om vi känner till den biologiska åldern. Det kan också få en patient att känna sig mer motiverad till att ändra och hålla fast vid en ny livsstil och samtidig kunna följa effekten av behandlingen. 

Användbart i kriminaltekniska utredningar

I den aktuella studien analyserade forskarna ett antal proteiner i blodprov från 1000 personer. Eftersom de olika livsstilvalen påverkar proteinprofilen i blodet kunde forskarna beräkna individens ålder, vikt, längt och höftomkrets. 

Användbart är också att proteinprofilen går att analysera i torkat blod. Denna teknik ger helt nya möjligheter för exempelvis kriminaltekniska utredningar då man i så fall kan ta ett biologiskt prov från en brottsplats och skapa en ”fantombild” av gärningsmannens grundläggande kroppsdrag.

 
Annons:

Källor:

Uppsala universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: