Ange ditt sökord

Alla med Addisons sjukdom behöver ha hydrokortison för injektion hemma ifall att en Addisonkris uppstår, vilken i värsta fall kan vara dödlig. Foto: Martin Wallgren

Alla med Addisons sjukdom behöver ha hydrokortison för injektion hemma ifall att en Addisonkris uppstår, vilken i värsta fall kan vara dödlig. Foto: Martin Wallgren

“Din livsuppehållande medicin är tyvärr restnoterad.”

De senaste åren har varit som en mardröm för många av oss, bland annat för oss med Addisons sjukdom eller för dem som har kortisolbrist av annan orsak.

Annons:

Vi har ständiga problem med våra mediciner. Allt ifrån att de är restnoterade till att de är slut på apoteken och att de inte finns i lager. Att få tag i vår medicin kan vara nästan omöjligt ibland. Detta är ett enormt problem för oss patienter och för de läkare som måste hitta ersättning snabbt. Då kan det behövas förskrivning av vår medicin via licens.

Vi lever i högst 24 timmar utan vår medicin, hydrokortison.

Addisons sjukdom innebär att binjurebarken är förstörd. Binjurebarken kan därför inte producera vårt livsviktiga hormon kortisol. Utan kortisol kan man inte leva. Har man brist på kortisol måste man ersätta kortisolet med hydrokortison som är ett syntetiskt kortisol.

Varför finns inte en inhemsk läkemedelstillverkning för livsviktiga och livsuppehållande mediciner? Vad händer när ”krisen kommer”?

Hydrokortison måste vi med Addisons sjukdom ta flera gånger per dag för att överleva. Uppstår stress i form av sjukdom, då behövs mer och ibland livräddande hydrokortison i form av injektion som också kan vara svår att få tillgång till. Ett hydrokortison som samtliga med Addisons sjukdom bör ha hemma om det uppstår en Addisonkris, som är ett potentiellt dödligt tillstånd.

Vi som har kroniska sjukdomar med livsuppehållande mediciner, bör få vår medicin för minst ett halvår eller ännu bättre för ett år, på ett enda recept och uttag. Nu får vi endast hämta ut för tre månader. Vi lever nu i ständig otrygghet. Vi kan ju inte vänta på vår medicin när den är slut.

Ett ständigt byte av hydrokortison kan vara förödande för måendet. 

Eftersom alla kortison inte fungerar för alla bör vi inte byta det hydrokortison som fungerar bra. Som det är nu kan det bli byte mellan olika hydrokortison och även licenspreparaten kan vara restnoterade ibland. Då skrivs det en ny licens för ett annat hydrokortison. Ett exempel är ett hydrokortison som inte är restnoterad fungerar tyvärr uselt för många. Detta faktum är inte accepterat av alla läkare. De finns de som insisterar att medicinen fungerar, vilket innebär stora problem för patienten.

Gå in på addison.se och lär dig mer om kortisolbrist!

Hälsningar, Eva Rafner, Ordförande i Svenska Addisonföreningen

Läs om Addisons sjukdom.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: