Ange ditt sökord

Foto: Unga reumatiker

Foto: Unga reumatiker

Digital drömfångare för reumatiker

Den 12 oktober är det internationella reumatikerdagen. Det vill vi lyfta med ett nytt och unikt digitalt verktyg som fokuserar på reumatikers drömmar – Drömfångaren.

Annons:

Drömfångaren är en app som ska fokusera på möjligheter istället för begränsningar och ge unga reumatiker bättre förutsättningar att själv bli medskapare och delaktig i sin egen vård. Målet med appen är att underlätta dialogen mellan patient och vårdgivare. I appen finns även möjlighet för patienter att inspireras av varandra och bygga en gemenskap kring sina mål och drömmar. Genom verktyget kan vården dessutom bli mer effektiv, då vårdpersonalen kan få veta vad patienten vill och behöver i förväg.

Över en miljon svenskar lever med reumatisk sjukdom som är en av våra stora folksjukdomar. Fyra av tio unga reumatiker upplever att de inte kan påverka sin medicinska behandling och nästan hälften upplever inte att vården arbetar aktivt, för att de ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar, detta enligt Unga Reumatiker-rapporten (2018).

– Det är alltför vanligt att unga reumatikers kontakt med vården kretsar kring begränsningar. Frågorna handlar endast om hur ont vi har eller hur trötta vi är – istället för att handla om energi, livsglädje och drömmar. Det vill vi ändra på! För oss började det här arbetet med en övertygelse om att det som är viktigt för oss som patienter, våra mål och drömmar, måste stå i fokus, säger Cajsa Helin Hollstrand, ordförande för Unga Reumatiker.

Drömfångaren är ett Vinnova-finansierat projekt som Unga Reumatiker driver tillsammans med Barnreumatologen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Centrum för reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum, kommunikationsbyrån Gullers Grupp, läkemedelsföretaget Pfizer och Svenska Barnreumaregistret.

Klicka här för att få mer information kring reumatism.

Annons:

Källor:

Unga reumatiker

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: