Ange ditt sökord

Stefan hjälper chefer med ledarskapet både individuellt samt i grupp. De senaste 19 åren har han coachat cirka 50 chefer/ledare per år och ansvarar för genomförandet av

Stefan hjälper chefer med ledarskapet både individuellt samt i grupp. De senaste 19 åren har han coachat cirka 50 chefer/ledare per år och ansvarar för genomförandet av "Ledarprogrammet" på Alliator AB. Foto: Privat

Det är sällan effektivt att göra många saker samtidigt. Att bli avbruten när man påbörjat något gör att det tar tid för hjärnan att ställa om för att sedan fortsätta med det man gjorde.  Foto: Shutterstock

Det är sällan effektivt att göra många saker samtidigt. Att bli avbruten när man påbörjat något gör att det tar tid för hjärnan att ställa om för att sedan fortsätta med det man gjorde. Foto: Shutterstock

Det tog 17 år innan jag trodde mig förstå vad han menade…

Det är många som har försökt tyda innehållet i texten i Prince låt ”1999” och när jag hörde de sista raderna i den då nyutgivna låten 1982 undrade jag vad han egentligen menade med:
”Yeah, yeah! 
Everybody’s got a bomb… 
We could all die any day…”

Annons:

Det tog 17 år innan jag trodde mig förstå vad Prince menade. Året 1999, efter att ha läst ut Bodil Jönssons då rykande heta bok ”10 tankar om tid” slog det mig att Prince menade ”STÄLLTID”. För mig gav det en helt ny mening med ordet om man kopplar det till hjärnan som Bodil gjorde när hon pratade om att vår underbara ”lilla hårddisk där uppe” har en massa STÄLLTID!

Alltså den tid det tar att komma igång med en aktivitet igen när man blivit avbruten på något sätt. Någon säger att det till och med tar upp till sju minuter att återfå fullt fokus på den ursprungliga aktiviteten igen. SUCK!

Förlåt! Nu blev jag avbruten av en kollega som bara ville säga hej!  Och ställa två frågor som han snabbt inser att han inte hinner få svar på idag utan säger medan han går tillbaka till sin aktivitet att han gärna vill fortsätta att prata om imorgon mellan kl.0800-0900 medan han kör bil.

Jag hör mig själv säga: Jajamen vi tar det då!

Men han är underbar, min kollega. Fick jag välja så skulle jag vilja fortsätta att ha honom som kollega, varje dag, under resten av mitt arbetsliv.

Var var vi… Jo! STÄLLTID!

Nu ringer det, jag ska bara… Ursäkta! Ett nummer jag inte känner igen…  Nej, jag trycker på knappen ”upptagen!”

Så… Då kan vi fortsätta… Pling! Röstmeddelande, undrar vad det handlade om egentligen ? Vänta måste bara…  Aha… Tar tag i det senare, efter kl.1600 Okej då var det klart!

Var var vi…. Jo! STÄLLTID!

Hur hanterar du det det här “fenomenet”?

Upplever du att du är hjärntrött ibland? Eller ofta? Eller kanske alltid?

Jag själv kan bli oerhört trött på kvällarna, eller rättare sagt det känns som hjärnan kan bli väldigt trött. Jag orkar röra på mig och kroppen känns ganska pigg men jag vill ogärna föra någon längre dialog med människor på kvällstid.  En dialog med min fru eller dotter, gärna, absolut, och kanske till och med någon vän men aldrig en aktiv längre dialog i stora grupper efter kl.1700 och aldrig mingel…

Har jag en introvert läggning eller är jag bara ”hjärntrött” emellanåt?

Hur många ställtider tror du att du har på en dag? Hur många mail eller samtal får du per dag? Hur många kommer och avbryter dig under en arbetsdag?

Och kanske det viktigaste: Vad gör du för att hantera din ”STÄLLTID”? 

Sist men inte minst vill jag tacka dig, Bodil Jönsson, för att du skrev ”10 tankar om tid” 1999 och de andra uppföljande titlarna därefter. Du har gjort ett bestående intryck på mig med begreppet ”STÄLLTID”, jag tänker faktiskt på det varje dag.

Ha en GO dag!

Stefan

P.S! Ni få som ännu inte tittat på Anders Hansens serie i fem delar på SVT ”Din Hjärna” Gör det! D.S.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: