Ange ditt sökord

Ylva Andersson och Mattias Andersson Foto: Ola Kjelbye

Ylva Andersson och Mattias Andersson Foto: Ola Kjelbye

Skådespelarna Sofia Pekkari och Nina Zanjani Foto: Ola Kjelbye

Skådespelarna Sofia Pekkari och Nina Zanjani Foto: Ola Kjelbye

Deformerad persona på Dramaten sätter funktionsnedsättning på agendan

På Dramaten spelas just nu Mattias Anderssons halvdokumentära Deformerad persona. Pjäsen är fritt inspirerad av Ingmar Bergmans filmklassiker Persona och skildrar ett glidande maktspel mellan en ung MS-sjuk kvinna och hennes vårdare.

Annons:

Pjäsen har skrivits av Mattias Andersson och hans syster Ylva Andersson, som själv insjuknade i MS i 20-årsåldern. Urpremiär skedde på Målarsalen den 28 augusti.

Vem är egentligen underordnad och vem är överordnad?

Pjäsen utspelar sig i en höghuslägenhet i en svensk stad 2016. En ung kvinna är sjuk i MS, hennes jämngamla vårdare är en kvinna från ett lägre samhällsskikt.

I takt med att deras relation utvecklas skapar frågor som klass, status, etnicitet, kulturellt kapital och språkets makt en glidning mellan de två: vem är egentligen underordnad och vem är överordnad? Vem är det som är beroende av den andra? Vem är sjuk och vem är frisk?

Kommer aldrig till tals

Ylva Andersson säger i en kommentar att “som person med funktionsnedsättning kommer man aldrig till tals om det inte blir någon skandal, om Försäkringskassan eller kommunen gjort bort sig. . Därför känns det viktigt att få vara en annan röst som berättar någonting annat.”

Vidare är Ylva Andersson glad över att man med Deformerad persona kan sätta ljus på relationen mellan en personlig assistent och den som får assistansen, det är en berättelse som inte berättas särskilt ofta och därför känns det som min skyldighet att göra det.

Startpunkt i systerns texter och berättelser

Mattias Andersson förklarar att han länge länge velat göra en föreställning med startpunkt i systerns texter och berättelser. Han berättar att när han fick frågan om att göra något för Bergmanfestivalen kom han omedelbart att tänka på Persona och tänkte att detta kunde bli en intressant kombination.

Mattias Andersson, som även satt upp en uppmärksammad tolkning av Idioten på Dramaten, har skrivit pjäsen tillsammans med systern Ylva Andersson som själv insjuknade i MS i 20-årsåldern. Ylvas dikter, dagboksanteckningar och berättelser ligger till stor del grund för manuset.

Fakta Persona och Deformerad Persona

1966 skapade Ingmar Bergman en av sina mest beundrade filmer: Persona med Liv Ullmann och Bibi Andersson i rollerna som den stumma skådespelerskan och kvinnan som anlitas som hennes sköterska. Det psykologiska maktspel som växer fram mellan dem upphör aldrig att fascinera filmälskare. Grunden från denna berättelse har återanvänts och omformulerats i den nya pjäsen Deformerad persona. Regissören och dramatikern Mattias Andersson drar upp Bergmans febriga saga ur filmhistorien och för in den i en både politisk och personlig sfär. Men gåtfullheten och de ständiga förskjutningarna i originalet känns igen.Deformerad persona är alltså både en semidokumentär pjäs och en deformerad parafras på Ingmar Bergmans psykologiska thriller, som visar att arvet från Bergman inte måste vara apolitiskt. Det är inte heller en dramatisering av filmen utan en helt ny pjäs, fritt inspirerad av Bergmans berättelse. Pjäsen spelas under hösten 2016. Klicka här för spelplan och information.

Fakta multipel skleros (MS)

Som nämnt påverkas hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet, av sjukdomen MS. Det som händer är att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna. Detta i sin tur gör att de impulser som måste komma fram för att det centrala nervsystemet ska fungera, inte gör det. MS utbryter vanligtvis när du är mellan 20 år och 40 år– allra vanligast är att man är runt 30-år när man diagnostiseras med MS. Kvinnor drabbas oftare än män av MS och några vanliga besvär (som inte nödvändigtvis behöver vara MS men ändå är symptomatiska för just sjukdomen) är problem med känsel, balans, synen och att man har domningsbortfall. Om man känner sig orolig kan det vara bra att kontakta en läkare för att få en utredning. MS är en autoimmun sjukdom, det vill säga att kroppen får för sig att några av kroppens egna funktioner är farliga – och går till attack! Det finns ett flertal olika autoimmuna sjukdomar där kroppen anfaller de egna kroppsfunktionerna och skapar sjukdomar, i fallet med MS är det hjärnan och ryggmärgen som angrips. Läs mer om multipel skleros (MS)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: