Ange ditt sökord

Dans är en utmärkt träningsform för att stärka kroppens muskulatur.  Foto: Shutterstock

Dans är en utmärkt träningsform för att stärka kroppens muskulatur. Foto: Shutterstock

Dans stärker musklerna bättre än styrketräning

Genom träning och fysisk aktivitet stärker vi muskulaturen i vår kropp, något som är extra viktigt när vi blir äldre. All rörelse är naturligtvis bättre än ingen alls, men allra bäst resultat får man med dansträning. 

Annons:

Dansen visade sig stärka musklerna med uppemot 15 procent mer än gymträning. Det visar forskning från Magdeburguniversitetet i Tyskland.

Dans aktiverar hela kroppen

Det som gör dans till en så bra träningsform är att det har effekter på hela kroppen, så även hjärnan eftersom det kräver att man lär sig danssteg, säger Anita Höckelmann, professor i idrottsvetenskap vid Magdeburguniversitetet i Tyskland.

Ett annat moment är att man måste lyssna till musiken och översätta dess intryck till rörelse, vilket är den stora skillnaden mellan dansträning och mer traditionell träning.

15 procent starkare muskler med dans

För att komma fram till resultatet delade Anita Höckelmann in försökspersonerna i två olika träningsgrupper. Den ena fick ägna sig åt traditionella gymaktiviteter, med uppvärmning och olika typer av styrketräning, medan den andra gruppen istället fick dansträna.

Försökspersonerna bestod av kvinnor och män i 70-årsåldern. Oavsett vilken grupp de tillhörde så fick de träna två långpass i veckan under ett halvårs tid.

När resultaten sammanställdes syntes det tydligt att dansgruppen hade fått 15 procent starkare muskler än gymgruppen.

Bästa träningsformerna de som ger hög hjärnaktivitet

Att det blev sådana skillnader tros bero på att hjärnan aktiveras i större utsträckning när det gäller dans. Vid dans handlar det mycket tom koordination, balans och samverkan med en partner. Det blir en mer komplex aktivitet jämfört med att träna på gym då man tränar en muskelgrupp åt gången, säger fysiologen Marco Narici, som är en av forskarna bakom studien.

En slutsats är därför att vi får bäst effekt om vi väljer en träningsform som aktiverar många system i hjärnan. En hög grad av hjärnaktivitet håller de så kallade neuromuskulära synapserna friska, något som stärker bandet mellan muskler och nerver och bidrar till att musklerna håller sig starka.

Studien visade även att nervkopplingarna i musklerna förbättrades med 16 procent.

Träning förhindrar muskelnedbrytning

Med åldern förlorar vi muskelmassan och för att förebygga att det händer bör vi bland annat se till att träna. Att bibehålla en bra muskelmassa är viktigt för att musklerna inte ska brytas ned. Muskulaturen är även viktig för många funktioner i kroppen, som till exempel balans, blodtryck och metabolism. Så vill man behålla och bygga muskler är dans en utmärkt träningsform för äldre.

Läs mer om sarkopeni (muskelförtvining hos äldre) här 

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: