Ange ditt sökord

Vasaloppet/Ulf Palm © All rights reserved Foto: Shutterstock

Vasaloppet/Ulf Palm © All rights reserved Foto: Shutterstock

Daniel laddar inför Vasaloppet

Med tre Vasaloppsguld i bagaget är Daniel Tynell taggad att ta revansch på fjolårets andraplats. Han är optimistisk och har en plan – fokus ligger på träning, kost och tillräckligt med återhämtning.

Annons:

Flerfaldige Vasaloppsvinnaren och längdskidåkaren Daniel Tynell har påbörjat uppladdningen inför årets skidsäsong och Vasalopp.

Jakten på guld

I jakten på guld jobbar Daniel Tynell aktivt med att tänka helhet och att hitta en bra balans i vardagen mellan allt det som påverkar hans förmåga att prestera. Fysisk status och träning är två hörnstenar men lika viktigt är närings- och energiintaget och mental utveckling.

Mina styrkor är erfarenheten, att hålla mig frisk och att kunna toppa formen när det verkligen gäller, menar Daniel Tynell. Att jag dessutom fortfarande tycker att det är kul att träna är självklart a och o. Det finns inget bättre än att ge sig ut på en skidtur, ensam i skogen med mina två hundar – det ger en härlig frihetskänsla!

“Snart gubbe”

Förra årets vinnare av långloppsvärldscupen SkiClassics har passerat 40-årsstrecket, vilket inte är helt ovanligt bland långloppsskidåkare, menar Daniel.

Själv är jag 38 år och snart gubbe i sammanhanget, säger Daniel skämtsamt. Det är kul att åldern inte alltid behöver vara en nackdel, utan att den erfarenhet och uthållighet man har byggt upp under åren kan ge fördelar.

Många timmars rullskidor

Redan i maj börjar nya träningsåret och under sommaren och hösten blir det många timmars rullskidor på vägarna. Under november och december trappas träningen upp ytterligare inför tävlingssäsongen, som börjar i januari. Inför ett nytt träningsår lägger Daniel upp en plan för kommande säsong med hjälp av sina coacher.

Jag försöker alltid att hitta något nytt att fokusera på, i strävan att hela tiden bli lite bättre, berättar Daniel. I år har jag lagt in extra mycket stakning i träningen och kosten består av rena råvaror, mycket fisk, grönsaker och rotfrukter. Dessutom tar jag tillskott av vitaminer, mineraler, antioxidanter, LactiPlus (probiotika), omega 3 och blåbärsextrakt, för att må bra och kunna prestera max. Då kan jag känna mig trygg att kroppen får i sig allt den behöver, då den pressas hårt. Jag tror att det hjälper kroppen att återhämta sig och att hålla borta förkylningar.

Struktur i livet

Som småbarnsförälder till två söner, två och ett halvt år och åtta år, gäller det att ha struktur för att få ihop träningsliv med familjeliv.

Jag har en förstående fru som tidigare själv har tävlat i skidåkning. Det handlar om en livsstil och det blir ofta intensivt under själva tävlingssäsongen. Men om man slår ut det på hela året så tror jag inte att jag har mindre tid med familjen än de med “vanligt” arbete, poängterar Daniel.

På ett träningsläger kan det bli 35 timmars träning på en vecka, men hemma varierar det från tio timmar och uppåt. Daniel varierar allt ifrån kortare till längre pass och intervaller.

På topp

Jag ska göra allt jag kan för att vara på topp både fysiskt och mentalt när jag står på startlinjen inför Vasaloppet, säger Daniel. Alla pusselbitar måste vara på plats för att man ska kunna prestera på toppen av sin förmåga och självklart vill jag att min insats ska räcka till att komma först över mållinjen!

Se hur det gick för Daniel på Vasaloppet på www.teamtynell.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: