Ange ditt sökord

Våga fråga och framför allt lyssna är viktigt för att uppmärksamma om ett barn mår dåligt. Foto: Shutterstock

Våga fråga och framför allt lyssna är viktigt för att uppmärksamma om ett barn mår dåligt. Foto: Shutterstock

Dagen för ungas psykiska hälsa

Idag, den 4 september, är det dagen för ungas psykiska hälsa och därför vill doktorn.com lyfta detta viktiga område. Här kommer några tips på hur du kan bli bättre på att fånga upp när någon ung i din närhet mår dåligt.

Annons:

Den psykiska ohälsan hos unga har försämrats under de senaste tio åren och vi behöver stoppa den negativa trenden. Hur kan vi hjälpa våra unga att må bättre? Det gäller att som vuxen inte vara rädd för att ställa frågan ”hur mår du?”. Självklart ska man ge tonåringar utrymme att vara ifred, men vuxna behöver vara lyhörda och stämma av då och då. Här kommer några tips på hur man som vuxen kan nå fram till sin eller någon annans barn/tonåring. Det finns dock inga universalknep utan man får prova sig fram för att se vad som kan fungera för just dig och barnet. Ledorden är: fråga, lyssna, var inte rädd, krångla inte till det och gör dig tillgänglig.

9 tips för att nå fram till barn- och ungdomar

  • Blunda inte om du tycker att hen verkar må dåligt. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
  • Våga sträcka ut en hand! Bara att ställa frågan ”hur mår du?”, kan göra att hen vågar öppna upp eller börjar prata med någon annan hen har förtroende för.
  • Stanna upp och visa intresse på riktigt- låt bli mobilen och datorn. Lyssna och avbryt inte!
  • Var respektfull – ta din tonåring på allvar. Skoja inte bort det hen säger utan ställ istället frågor.
  • Undvik att visa oro – behåll lugnet så att du inte ökar på hens oro.
  • Tajming – det gäller att lyssna när hen är öppen för att prata och kanske inte alltid när det passar dig bäst.
  • Platsen – välj en plats och situation där hen känner sig trygg och avspänd.
  • Fokusera på det som är positivt – unga mår ofta dåligt för att de måste prestera. Uppmuntra istället deras ansträngning inte resultatet.
  • Skuldbelägg aldrig – även om något gått fel, sök inte syndabock eller skuldbelägg. Istället är det bättre att försöka hitta en lösning.

Visa att du bryr dig när du möter unga, oavsett om det är egna eller andras barn! Tänk på att ge lite extra kärlek till alla unga i din närhet. Det är vårt ansvar att bjuda in, lyssna, erbjuda inflytande – och även att våga förändra sig.

 

 

Annons:

Källor:

nsph.se,

uppdragpsykiskhalsa.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: