Ange ditt sökord

I dagboken är tanken att personalen ska skriva små anteckningar om vad patienten är med om. Foto: Shutterstock

I dagboken är tanken att personalen ska skriva små anteckningar om vad patienten är med om. Foto: Shutterstock

Dagböcker ska hjälpa patienter på iva

I höst kommer patienter på intensivvårdsavdelningen på universitetssjukhuset i Umeå erbjudas dagböcker, innehållandes båda anteckningar och fotografier som berättar om tiden på avdelningen. Dagböckerna är efterfrågade av både patienter och anhöriga. 

Annons:

Varje dagbok är personlig och de bilder som inte används förstörs, ingenting sparas. 

En dokumentation över vårdtiden

Tiden på intensivvårdsavdelningen, iva, är för många patienter svåra att minnas då de flesta är nedsöva hela eller delar av vårdtiden. För att hjälpa patienterna att berätta vad de varit med om ska det därför placeras en dagbok och en digitalkamera intill varje patientplats. 

I dagboken är tanken att personalen ska skriva små anteckningar om vad patienten är med om, det kan till exempel vara en röntgenundersökning, läkarbesök och provtagningar, samt ta bilder som kan klistras in i dagboken. Även anhöriga har möjlighet att skriva några rader när de är på besök. 

Kan hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden 

Pernilla Unneby, undersköterska och en av de som håller i arbete med dagböckerna, menar också att dagboken kan bli lite terapeutisk. En patient som har legat sövd kan ha svårt att skilja på vad som var verklighet och vad som var dröm och då kan dagboken hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden.  

Dagboken kan också bli värdefull för anhöriga i de fall då det inte gått så bra och patienten avlidit. De kan då gå tillbaka och få en bild av vad som gjordes, säger Pernilla Unneby. 

Dagboksprojektet inget nytt

Projektet med dagböckerna startade egentligen för drygt 15 år sedan när personalen ville kartlägga hur mycket patienter kommer ihåg från tiden på iva. Därefter har arbetet sinat, men en stor efterfrågan från både patienter och anhöriga har nu gjort att man på universitetssjukhuset i Umeå har valt att ta ett omtag med dagböckerna. 

Till hösten kommer därför en grupp, däribland Pernilla Unneby, att träffas en dag varannan månad och färdigställa dagböckerna. 

Annons:

Källor:

Västerbottens läns landsting, Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: