Ange ditt sökord

Dåligt med för låga nivåer av fettantikropp efter hjärtinfarkt

Dåligt med för låga nivåer av fettantikropp efter hjärtinfarkt

Hjärtpatienter, vars immunförsvar innehåller för låga nivåer av antikroppen anti-PC, löper högre risk att drabbas av komplikationer efter en akut hjärtinfarkt. Det betyder även att risken att dö i förtid förhöjs. 

Annons:

Anti-PC är en antikropp som oskadliggör delar av det dåliga kolesterolet. Professor Johan Frostegård, som har lett studien vid Karolinska institutet, har förhoppningar om att antikropparna ska kunna injiceras efter en hjärtinfarkt och fungera vid behandling.

Närmare 1200 patienter

Studien omfattade 1185 patienter som sökte sjukhusvård för akut hjärtkärlsjukdom vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Studien pågick under september 1995 till mars 2001. Till grund för analyserna använde man sig av blodprov tagna inom 24 timmar efter att patienterna hade anlänt till sjukhuset.

Den främsta orsaken till hjärtinfarkt är när så kallade plack formas i blodkärlens väggar. I dagligt tal kallas det åderförkalkning och är en inflammatorisk sjukdom. Åderförkalkningsplacken innehåller stora mängder modifierat och oxiderat LDL (low-density lipoprotein), mer känt som ”dåligt kolesterol”. Det finns även gott om döda celler.

Problem när kroppen inte kan rensa bort dåliga ämnen

Det är när kroppen inte orkar rensa bort alla dåliga ämnen i åderförkalkningsplacken som problem uppstår. Om placken brister kan det innebära att personen i fråga drabbas av blodpropp eller hjärtinfarkt.

LDL-kolesterol, bakterier och döda celler är exempel på sådant som antikropparna tar hand om. De fungerar som ett försvar mot det som kroppen uppfattar som farligt.

Naturlig förekomst av anti-PC mot fettämne

Genom tidigare studier har samma forskargrupp kunnat visa att det finns naturligt förekommande antikroppar mot fettämnet fosforylkolin (PC). Fettämnet går bland annat att hitta i det dåliga kolesterolet och på döda celler. Det är dessa antikroppar som kallas anti-PC. Därav har forskarna en hypotes om att för låga nivåer av anti-PC kan vara en bidragande orsak till inflammatoriska sjukdomar, exempelvis åderförkalkning.

I sin studie, som presenteras i vetenskapstidsskriften International Journal of Cardiology, visar forskarna att patienter med låga nivåer av anti-PC i samband med akut hjärtinfarkt och svårkontrollerad, instabil kärlkramp löper högre risk att tvingas utstå konsekvenser. En möjlig sådan skulle kunna vara för tidig död. Dödsrisken för hjärtpatienter med låga nivåer av anti-PC var dubbelt så stor, samt att de riskerade att få nya hjärtinfarkter eller andra komplikationer i en högre grad.

Ett talande resultat

Resultatet är talande för vilken effekt anti-PC har mot hjärtkärlsjukdom, enligt Johan Frostegård. Han och hans forskargrupp arbetar även med att utveckla en modell för immunologisk behandling mot åderförkalkningsplack, som siktar in sig på fettämnet fosforylkolin genom att använd anti-PC. Patent för modellen finns.

Johan Frostegård fortsätter med att säga att immunologisk behandling mot hjärtkärlsjukdom är utmärkande i Sverige. Andra svenska läkare anser nämligen att man bör vaccinera sig mot apolipoprotein B, som är ett äggviteämne samt en viktig beståndsdel i LDL.

Forskningsgruppen ska nu testa om det är aktuellt med en kombination av dem båda, eftersom det ena inte behöver utesluta det andra.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: