Ange ditt sökord

Att borsta tänderna på sin hund regelbundet är viktigt för att förebygga dålig tandhälsa. Foto: Shutterstock

Att borsta tänderna på sin hund regelbundet är viktigt för att förebygga dålig tandhälsa. Foto: Shutterstock

Dålig tandhälsa hos hundar

Få hundägare borstar tänderna på hunden varje dag och tandsten och tandlossning är vanligt bland svenska hundar.

Annons:

Över 80 procent av alla hundar över tre år anses vara drabbade av tandköttsinflammation och tandlossning visar en doktorsavhandling av veterinären Karolina Enlund från SLU. I enkätstudien såg man även att dålig tandhälsa med tandsten och tandlossning är vanligt och att  problemen är störst hos vissa småväxta raser. En anledning är att få hundägare borstar tänderna på hunden varje dag. Nästan 70 000 personer svarade på enkäterna.

Borta tänderna på hunden

Trots att det bästa sättet att förebygga tandlossning är så enkelt som daglig tandborstning är det endast fyra procent av hundägarna som uppgav att de borstar tänderna på sin hund varje dag. Tandlossning innebär en inflammation av vävnaden runt tanden och kan så småningom leda till att tänder förloras.

Tandsten vanligt hos hundar

Undersökningen visade att omkring 40 procent av hundarna hade tandsten i någon utsträckning. Var tionde hundägare kände inte till att hunden hade tandsten, dels för att de inte visste hur det ser ut men även då vissa har svårt att undersöka hundens tänder. Allra svårast upplevde ägare till raserna mops (71 %), chihuahua (52 %) och yorkshireterrier (50 %) att det var. Den vanligaste orsaken var att hunden inte ville samarbeta.

– Vi tror att det behövs mer information och hjälp till hundägare, och mer träning tidigt i hundens liv för att kunna upptäcka eventuella problem i tid, säger Karolina Enlund.

Dålig andedräkt kan vara ett symtom

Hälften av hundarna upplevde att hunden hade dålig andedräkt till viss utsträckning och detta är ett symtom som enligt tidigare forskning kan tyda på inflammation i munnen. Av de hundägare (ungefär hälften) som någon gång ibland gjorde rent i hundens mun med tandborste eller dylikt var det fler än en tredjedel som upplevde blödande tandkött ibland, vilket oftast beror på att hunden har tandköttsinflammation orsakad av att tänderna borstas alltför sällan.

– Inflammationen kan komma tillbaka så snart som efter bara ett par dagar utan tandborstning, säger Karolina Enlund.

Tandlossning vanligast bland småvuxna raser

Av samtliga hundar över 6 år hade 19 procent drabbats av tandlossning enligt ägarna, men bland vissa raser var det betydligt vanligare, såsom hos chihuahua (68 %) och mops (64 %). Mörkertalet tros ändå vara stort, eftersom tidigare studier har visat en ännu högre andel hundar med tandlossning.

Bäst tandhälsa hos hundarna rapporterades från ägare av schäfer, flatcoated retriever och rottweiler. Sämst tandhälsa rapporterades från ägare av chihuhua, yorkshireterrier, chinese crested, dvärg/toy-pudel, cavalier king charles spaniel och mops. Detta överensstämmer med andra studier som har visat att små raser har ökad risk att drabbas av tandlossning.

Viktigt upptäcka problem i tid

Precis som människor går till tandhygienist behöver hundar med dålig tandhälsa får hjälp av veterinär för tandrengöring regelbundet. Ju tidigare man upptäcker problemet desto lättare att åtgärda.

– Avhandlingen visar hur viktigt det är med kunskap, för både hundägare och djursjukvårdspersonal. Den behövs för att förbättra den förebyggande hemtandvården, för att känna igen tecken på dålig tandhälsa och för att kunna vidta rätt åtgärder i tid. Det skulle kunna förbättra hundars tandhälsa och allmänna välmående väsentligt.

Annons:

Källor:

Sveriges lantbruksuniversitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: