Därför får vi dålig andedräkt

Därför får vi dålig andedräkt

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2013-01-11
Uppdaterad: 2017-01-26
Författare: Allmänläkare - Anders Halvarsson

Infektion i munnen, torra slemhinnor eller favoritmaten – orsakerna till dålig andedräkt är många. 

Det finns de människor som varken märker eller än mindre bryr sig om problemet med dålig andedräkt och det finns dem som upplever att det luktar förfärligt ur munnen utan att det alls gör det. Dessa personer kan vara så besvärade att de knappast vill vara bland folk och blir så isolerade att det blir till ett mycket stort socialt handikapp.

Infektioner i tänderna

Möjliga orsaker till dålig andedräkt kan vara allt från en infektion i tandköttet till en allvarlig lever- eller njursjukdom. Infektion i tandköttet är vanligt, det kan röra sig om allt från ett enstaka litet sår till att man har problem med tandlossning. Det är viktigt att man tar kontakt med tandläkare för att få detta undersökt och behandlat.

Det kan vara djupa fickor vid tandrötterna som är svåra att få rent med tandborsten. Vidare kan det vara en svampinfektion. Längre bak i svalget kan det förekomma båda akuta och kroniska infektioner på tonsillerna, mandlarna. En ovanlig orsak till dålig andedräkt är akut halsböld. I svalget bakre, övre del kan en så kallad faryngit förekomma.

Torra slemhinnor

En vanlig orsak till dålig andedräkt hos äldre är torra slemhinnor. Flera olika läkemedel orsakar torra slemhinnor, som till exempel vattendrivande mediciner eller mediciner mot depression och nedstämdhet. Även i näsan kan det finnas orsaker till dålig andedräkt. Vid kroniska nässlemhinnebesvär kan det uppstå lukter som är besvärande.

Med den första generationen näsdroppar som fanns på femtio- och sextiotalen, var det synnerligen viktigt att man inte tog dropparna mer än en vecka till tio dagar. Risken för att mikroblodkärlen drog ihop sig under så lång tid att slemhinnan torkade upp för effektivt var då mycket stor. Då uppstod begreppet stinknäsa. Det viktigt att inte heller ta dagens näsdroppar/nässpray längre än den tid apoteket eller förpackningen anger.

Främmande föremål

Liksom i munnen kan man ha infektioner i näsans slemhinnor och i bihålorna. När det gäller mindre barn är det inte sällan att barnet har stoppat upp något främmande föremål som exempelvis stenar, ärtor, pärlor med mera, som man sedan inte får ut. Orsaker till dålig andedräkt kan också spåras till övre magmunnen som kanske inte riktigt håller tätt. Man får då upp magsaft i matstrupen, vilket kan göra ordentligt ont i bröstet, samtidigt som man rapar upp illaluktande luft.

Vid olika typer av så kallade systemsjukdomar, förekommer lukt av olika slag. Från en person som har en debuterande diabetes kan en acetondoft förnimmas, liksom om man har en mera allvarlig leversjukdom känner man en viss sötaktig lukt. Föreligger en avancerad njursvikt känner man av en så kallad uremilukt, som påminner om urin.

En mycket vanlig orsak till dålig andedräkt är så kallad pulmonell utvädring. De vanligaste tecknen till dessa är vitlökdoft, liksom alkohol och tobakslukt. Med blodet från magen via kretsloppet kommer vid vitlökens nedbrytningsprodukter till lungblåsorna och därmed till utandningsluften.

Även andra ämnen som mjölkprodukter och vissa grönsaker kan vara orsak till dålig andedräkt, där nedbrytningsprodukterna efter många steg kommer till lungorna för att utvädras.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress