Ange ditt sökord

 Om du har besökt drabbade områden och har symtom såsom hosta, feber eller andningssvårigheter ska du kontakta 1177 Vårdguiden via telefon och berätta om dina symtom och var du har varit.  Foto: Shutterstock

Om du har besökt drabbade områden och har symtom såsom hosta, feber eller andningssvårigheter ska du kontakta 1177 Vårdguiden via telefon och berätta om dina symtom och var du har varit. Foto: Shutterstock

Coronavirus covid-19: Vad gäller vid resa?

I samband med det pågående utbrottet av coronavirus covid-19 uppstår det många frågor kring resor. Vi ska försöka räta ut några frågetecken samt dela med oss av information om vart du kan vända dig om du vill veta mer.

Annons:

Informationen kommer dels från Folkhälsomyndigheten men också från Utrikesdepartementet, UD, som är den myndighet i landet som formellt kan avråda från att resa till ett land eller region.

Vi behöver din hjälp att få koll på coronavirusets spridning i Sverige! Gör enkät här.

Vad innebär en “formell avrådan”?

Det finns olika anledningar till att UD kan välja att avråda från resor till ett specifikt land eller en speficik region. UD kan dels avråda från så kallade “icke nödvändiga resor” vilket innefattar turist- och besöksresor eller helt enkelt från alla resor. Det kan även uppstå situationer då svenska medborkare kan uppmanas att lämna ett land eller en region.

Olika orsaker till formell avrådan

  • Politiska oroligheter.
  • Våldsamheter.
  • Specifika hot.
  • Risk för allvarlig smittspridning.

När det gäller frågor som rör smittspridning och konsekvenser av av smittspridning står Folkhälsomyndigheten i tät kontakt med UD. Folkhälsomyndigheten ger inte några reserekommendationer i sig, däremot kan man ge UD rekommendationer baserat på den information man som expertmyndighet har tillgång till i sitt internationella samarbete och via kontakter med exempelvis Världshälsoorganisationen, WHO. Det är Utrikesdepartementet (UD) som utfärdar reseavrådan till andra länder. Besök deras webbplats för att få den senaste informationen. Om du inom en snar framtid ska besöka ett land där smittspridning pågår är det UD du ska kontakta.

Vilka länder kan jag inte besöka?

Uppdatering 2020-03-16; Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras. För svenskar som redan befinner sig utomlands: avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder ska inte ses som en generell uppmaning att resa hem till Sverige. Det kan exempelvis vara bäst att inte resa över huvud taget en tid framöver. Var i nära kontakt med din researrangör eller flygbolag.

Ett omfattande konsulärt arbete pågår med anledning av det nya coronaviruset. UD arbetar dygnet runt med frågor som rör coronautbrottet, inte minst genom att besvara samtal från allmänheten. Man står inför en situation där omvärldsläget ändras mycket snabbt och där länder inför olika åtgärder med kort varsel för att begränsa smittspridning, det handlar om exempelvis inrese- och karantänsbestämmelser.

UD har ett uppdrag att bedöma och informera om säkerhetsläget runt om i världen, så att svenska resenärer kan fatta egna, informerade, beslut om sin resa. Som resenär bör man ta del av UD:s och ambassadernas reseinformation:

  • UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00
  • För akuta konsulära nödsituationer når man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05

Hos UD följer man händelseutvecklingen i världen noga och gör löpande bedömningar. UD:s avrådan är en rekommendation och oavsett om UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om sin resa.

Vart kan jag hitta mer information?

Förutom hos UD finns mer information tillgänglig på Folkhälsomyndighetens webbplats men även resmålets egna myndigheter eller andra webbplatser tillhandahåller officiell information. Exempel på sådana webbplatser är WHO och ECDC där siffror från respektive land redovisas med någon dags eftersläpning från att det länderna officiellt rapporterar.

På International Air Transport Association (IATA) webbplats finns reseinformation från olika länder sammanställd men kontrollera alltid med det land du planerar att resa till eller via. Om du har en nära förestående resa bör du ta kontakt med din researrangör alternativt ditt försäkringsbolag om du har frågor kring om- eller avbokning.

Vad ska jag göra om jag har besökt ett land som är drabbat av coronavirus covid-19?

De allra flesta fall av covid-19 har konstaterats i hela Kinas fastland inklusive Hongkong (men inte Macau). Fall av det nya coronaviruset har även konstaterats i en rad länder utanför Kina. För närvarande pågår även smittspridning i Sydkorea och staden Daegu samt provinsen Gyeongbuk och i Iran men även norra Italien; regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana.

Om du har besökt dessa områden och har symtom såsom hosta, feber eller andningssvårigheter ska du kontakta 1177 Vårdguiden via telefon och berätta om dina symtom och var du har varit. Om man senare blir sjuk, kontakta 1177 Vårdguiden via telefon och berätta om symtomen och var ni har varit. Besök inte någon vårdinrättning utan kontakta alltid 1177 Vårdguiden först.

Varför kontrolleras man inte på flygplatsen?

Folkhälsomyndigheten har valt att inte genomföra hälsokontroller av resenärer med flyg från länder där smittspridning pågår baserat bland annat på information från WHO och ECDC. Erfarenheter från arbetet med sars visar exempelvis att hälsokontroller av resenärer som anländer på flygplatser inte är någon effektiv åtgärd för att begränsa smittspridning. Det är resurskrävande, och har begränsad möjlighet att identifiera smittade eftersom det bara fångar upp personer som redan har utvecklat symtom.

För passagerare på flygplan från riskområden med symtom på sjukdom finns redan en skyldighet för befälhavaren (flygkaptenen) om informationsplikt till ankommande flygplats. Om sjukdomsfall konstateras på internationella transporter följs det även upp med kontaktspårning där passagerare som utsatts för risk kontaktas. Folkhälsomyndigheten har fortlöpande dialog med flygplatserna och samarbetar på EU–nivå om dessa frågor. Vi har fokus på information till flygplatser om vart man ska vända sig om man får tecken på sjukdom.

Om jag har varit ute och rest men känner mig frisk – behöver jag vara orolig?

Om du har varit ute och rest i något av de drabbade länderna men känner dig frisk och inte har luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber kan du leva som vanligt och behöver inte göra någon särskild åtgärd. Inkubationstiden för coronavirus covid-19 är 2-14 dagar och i genomsnitt cirka 5 dagar.

För senaste information, besök Folkhälsomyndigheten och håll dig uppdaterad om det rådande läget.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, UD

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: