Ange ditt sökord

I Coronaboken får vi följa Bim som måste vara hemma från förskolan fast hon bara är lite snorig.  Foto: Shutterstock

I Coronaboken får vi följa Bim som måste vara hemma från förskolan fast hon bara är lite snorig. Foto: Shutterstock

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19

I tider då allt ställs på ända kan det finnas mycket oro och många frågetecken, inte minst hos våra små. Nu släpps Coronaboken kostnadsfritt och som ska hjälpa vuxna att prata om coronaviruset tillsammans med sina barn, på barns språk. 

Annons:

Den digitala boken har tagits fram av Apotek Hjärtat tillsammans med illustratören Louise Winblad och finns att läsa redan idag.

Svårt att sätta ord på oron

Det kan ibland vara svårt för barn att sätta ord på sin oro, speciellt när det handlar om något så abstrakt som ett virus. Oron kan i sin tur ta sig olika uttryck. En del barn ställer kanske frågor och berättar att de är rädda medan andra får ökat behov av kontroll eller sömnsvårigheter. Vissa barn kanske inte visar upp någon oro alls men bär på funderingar ändå.

Oavsett hur barnet reagerar är det viktigt att som vuxen prata med sina barn om coronaviruset och möta deras behov.

Digital bok

För att underlätta samtal om coronaviruset och Covid-19 har Apotek Hjärtat tagit fram Coronaboken, en kort berättelse som föräldrar och barn kan läsa tillsammans på surfplattan för att reda ut frågetecken och öppna upp för samtal. Boken är en uppföljning på Apotek Hjärtats tidigare Virusböcker, som på ett lättsamt sätt förklarar hur olika virus fungerar i kroppen och vad man ska tänka på för att inte bli sjuk.

– Det viktigaste man kan göra som vuxen i dessa tider är att lugna och få sina barn att känna trygghet. Förhoppningen är att Coronaboken ska hjälpa barn att på ett tryggt och lättsamt sätt förstå och prata om svåra och otäcka saker, samtidigt som de vuxna kan ta reda på vad just deras barn vet och behöver, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Följer Bim – och ger tydliga tips 

I Coronaboken får vi följa Bim som måste vara hemma från förskolan fast hon bara är lite snorig. Hennes pappas jobb har flyttat till köksbordet och Bim får inte träffa mormor. Vad är det som händer i världen, och varför säger de på nyheterna att man inte får pilla sig i ansiktet?

I boken finns också tydliga tips på vad man ska göra i coronatider – som att tvätta händerna extra noga, hosta och nysa i armvecket och prata med mormor i telefon istället för att ses.

Tips för att minska barns oro kring coronaviruset!

  • Skydda barnet lagom. Barn förstår mer än vad vi tror, så ducka inte för ämnet även om det kan kännas svårt och läskigt att prata om det. Dela med dig av den information som ditt barn är mottaglig för och bekräfta barnets oro. När vi kan prata om våra känslor blir de lättare att hantera.
  • Var källkritisk. Den information som barnen tar del av ska vara baserad på fakta. På internet, och mellan barn, sprids ibland helt felaktiga påståenden om Corona och Covid-19 som kan spä på oron. Du kan vara öppen med att vi inte vet allt om viruset ännu, men dubbelkolla dina källor och se till att ditt barn alltid vänder sig till en trygg vuxen med sina frågor.
  • Gör praktiska saker. Om du eller ditt barn känner er oroliga kan det vara skönt att göra någonting praktiskt – oavsett om det handlar om att hitta på en egen handtvättslåt, hjälpa grannen att handla eller glädja en äldre släkting med ett samtal.

Coronaboken finns att läsa här: apotekhjärtat.se/coronaboken

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: