Ange ditt sökord

Springmask är en tarmparasit som drabbar både vuxna och barn men är vanligast hos barn. Foto: Shutterstock

Springmask är en tarmparasit som drabbar både vuxna och barn men är vanligast hos barn. Foto: Shutterstock

Brist på maskmedicin kostar miljoner

Det har varit svårt att få tag i receptfri medicin mot springmask senaste åren vilket har lett till mycket stora samhällskostnader. 

Annons:

En kartläggning visar att brist på det receptfria läkemedlet mot springmask har kostat de olika regionerna mellan 40 och 125 miljoner kronor de senaste två åren, enligt SR Ekot. 

Medicinen slut i två år

Bristen på receptfria läkemedel mot springmask är stor och har i stort sett varit slut de senaste två åren.Det finna andra läkemedel mot springmask, men inga receptfria.

Det har i sin tur inneburit att springmaskdrabbade människor söker vård och får receptbelagd medicin utskriven. 

Tiotals miljoner

Alla extra patientbesök och läkemedelsförskrivningar kostar samhället stora belopp. Kostnaden för extra läkarbesök, både fysiska och i app, har kostat tiotals miljoner kronor. 

Ett ytterligare bekymmer, utöver kostnaden, är att de tider som läkarna har att träffa patienter på tas upp av de som söker för springmask. Springmask är inte allvarligt och behandlas enkelt själv om den receptfria medicinen är tillgänglig. 

Ofarlig mask 

Springmask är en vanlig tarmparasit som drabbar både vuxna och barn men är vanligast hos barn. Masken lägger sina ägg utanför ändtarmsöppningen, vilket gör att det kliar väldigt mycket, främst kväll och natt.Med tiden kan masksjukdomen självläka, men det är ändå obehagligt och kan vara långdraget. 

Vid springmask är hygienen viktig. Se till att tvätta händerna noggrant ofta och bit inte på naglarna. Duscha ofta och tvätta det som är möjligt i 60 grader. 

Läs mer om springmaskens orsak, symtom och behandling här! 

Annons:

Källor:

SR, 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: