Ange ditt sökord

Bra skor skyddar foten

Bra skor skyddar foten

Som barn har vi knubbiga fötter med tjocka och spänstiga fettkuddar. Kuddarna är egentligen slemsäckar eller trampdynor i dagligt tal. Med åldern slits kuddarna och bra skor blir ett extra viktigt skydd.

Annons:

Fotens undersida är ojämn, står vi barfota förläggs tyngden till trampdynorna. Egentligen är vi konstruerade för att gå på underlag som ger efter lite, som skogsstigen eller sanden. I dag kliver vi nästan uteslutande omkring på hårda underlag. Något som kan ge problem. En bra sko avlastar foten, genom att sulan fyller upp tomrummet mellan fot och underlag, det gör att kroppstyngden fördelas jämnt över hela fotsulan. Om sulan är högre baktill ökar den stötupptagande förmågan, det är bra för hälsenan och det ger en bättre gång. Gott om plats för tårna är också viktigt.

Felaktig belastning

Felaktig belastning leder inte sällan till inflammation trampdynans slemsäckar. Det ger en brännande eller huggande smärta. Skor som förstärker belastning förvärrar smärtan. För att undvika långvarig inflammation är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga signaler som trötthet och svidande känsla i främre trampdynan. Använd breda skor med mjuk sula och undvik att gå barfota på hårda inomhusgolv. Inflammation i hälkudden drabbar oftast överviktiga personer, men även barn och ungdomar som har tunna hälkuddar och som använder tunna skor vid hög belastningsaktivitet eller skor med dobbar vid fotbollsspel.

Hälsporre

Åldersförändringar, övervikt, plattfothet eller tunna hälkuddar ökar risken för att få hälsporre. Första tecknet är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila. Det finns olika faktorer och orsaker som kan utlösa problem med hälsporren. Avlastning med inlägg specialanpassade för foten och träningsvila läker besvären. Bäst är att ta hjälp av en ortopedtekniker för att prova lämpligt inlägg. Den som drabbats av hälsporre bör undvika att gå barfota på hårda golv och använda skor som tryckavlastar.

Hälseneinflammation

Hälseneinflammation uppstår när en del av hälsenans många muskelfibrer brister. Bristningen uppstår oftast i samband med ensidig och upprepad belastning, ökad träningsmängd, förändring av underlag och olämpliga skor. Om du misstänker att du hälsenan är inflammerad ta kontakt med din vårdcentral.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: