Ange ditt sökord

De gravida kvinnorna som deltog i studien säger själva av deras graviditetsrelaterade besvär minskade tack vare styrketräningen.  Foto: Shutterstock

De gravida kvinnorna som deltog i studien säger själva av deras graviditetsrelaterade besvär minskade tack vare styrketräningen. Foto: Shutterstock

Bra att styrketräna under graviditeten

Kvinnor som styrketränar under graviditeten får minskade besvär med bland annat ryggvärk, illamående och trötthet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin. 

Annons:

I studien undersöktes effekterna av styrketräning på en medelhård intensitetsnivå.

Ovanligt forska på styrketräningens effekter

Karolina Petrov Fieril, sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska akademin, kommenterar resultatet med att säga att det tyder på att styrketräning är en lämplig träningsform under graviditeten. Den visade sig också ge de gravida kvinnorna en ökad känsla av kontroll.

Studien är ovanlig i det avseende att få forskar på styrketräning under graviditeten, medan effekterna av konditionsträning är mer vanligt.

Graviditetsrelaterade besvär minskade

De gravida kvinnorna som deltog i studien säger själva av deras graviditetsrelaterade besvär minskade tack vare styrketräningen. De kände sig piggare och upplevde mindre problem med dålig hållning, huvudvärk, illamående, sömnlöshet och ryggsmärtor. Ett plus var också att de kände att de bättre kunde hantera sin graviditet. 

Blodtryck och puls visade sig också påverkas på samma sätt oavsett om kvinnorna utförde konditions- eller styrketräningspass. För båda aktiviteterna höll de sig inom hälsosamma värden.

Träningsriktlinjer kan uppdateras

Effekterna av styrketräningen undersökte Karolina Petrov Fieril genom dels intervjuer med kvinnor som styrketränat under graviditeten och dels genom kvantitativa studier.

Vanligen brukar gravida kvinnor rekommenderas lättare träning såsom simning och promenader, men med den nya avhandlingen som bakgrund, tillsammans med liknande studier, kan dessa träningsriktlinjer komma att uppdateras. 

Annons:

Källor:

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: