Ange ditt sökord

Om man som hundägare misstänker en liten knuta så ska man genast agera och söka hjälp.  Foto: Shutterstock

Om man som hundägare misstänker en liten knuta så ska man genast agera och söka hjälp. Foto: Shutterstock

Bröstcancer hos hund – agera snabbt vid misstanke om tumör

Hundar kan också få bröstcancer och antalet fall ökar. Det är tikarna som drabbas och ett sätt att undvika tumörer är genom att kastrera dem, men kastreringen medför även risker. 

Annons:

Bland hundar är det ungefär 25 till 30 procent av alla tikar som drabbas av juvertumörer, vilket är deras motsvarighet till bröstcancer.

Viktigt med regelbundna undersökningar

Anledningen till att det har blivit fler all av hundar med juvertumörer är att många hundar lever längre.

Regelbundna undersökningar av hundens juver är att rekommendera. Enligt veterinär Kristine Bastholm, verksam på djursjukhuset i Malmö, är det bra om man gör det minst en gång i månaden. Undersökningarna brukar till och med uppskattas av hunden, som uppfattar allt klämmande och kännande som massage.

Kastrering förhindrar tumörer men medför risker

Det bästa sättet att undvika tumörer är annars genom kastrering och då helst innan de löper för första gången. Lotta Möller, veterinär hos försäkringsbolaget Agria, höjer dock ett varningens finger och menar att kastrering också medför en del risker.

Bland annat kan kastrerade tikar få problem med inkontinens, urinläckage och viktökning. En annan aspekt är att det behövs avelsdjur, vilket inte är möjligt om hunden kastreras.

Sök hjälp vid misstanke om knöl

Om man som hundägare misstänker en liten knuta så ska man genast agera och söka hjälp. När tumören hittas kan nämligen vara avgörande. Upptäcker man knölen när den är stor som ett riskorn kan det förlänga livet på hunden, säger Lisa Möller.

Likt som för människor finns både goda och elakartade juvertumörer. Elakartade tumörer kan sprida sig vidare till lungorna. Hittar man tumören i god tid, det vill säga innan den hunnit sprida sig, så är prognosen för överlevnad god. Har den däremot spridit sig så ser prognosen dålig ut och för dessa hundar är avlivning det alternativ som rekommenderas.

Miljö och genetik spelar in

Om en tumör konstateras är kirurgi den metod som används och också det som är mest effektivt. Cytostatika kan förekomma, men inte alls i samma omfattning som vid behandling av cancersjuka kvinnor.

Forskning kring juvercancer pågår och man har sett att miljön och genetiken spelar in. Vissa raser är mer drabbade än andra. En ras som oftare drabbas av juvertumörer är till exempel engelsk springerspaniel för att de bär på en särskild gen.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: