Ange ditt sökord

Boktipset

Boktipset

Slow food – rörelsen startade i mitten på 1980-talet i Italien. Då som en reaktion mot snabbmatens frammarsch. Boken Slow – lev livet långsamt skrevs av den kanadensiske journalisten Carl Honoré för tre år sedan men känns snarare mer aktuell nu.

Annons:

Han berör inte bara mat och ätande utan också arbete och fritid. Som ofta när människor går samman i organiserad övertygelse blir det en smula mässande.

Men kan man se förbi det finns här tänkvärt att hämta. I allt prat om att tiden springer iväg och informationen dränker oss är det trivsamt med exempel som visar att sköldpaddan vinner till slut – även på tid. Kanske blir jordens allt mer blossande kinder gnistan till nytändning för slow-rörelsens filosofi. Inte så fort, inte så kort och inte så långt bort.

Författare: Carl Honoré
ISBN: 91-7028-053-3

Guld

Sextiotvå rubriker på var sitt uppslag, alla fyndigt illustrerade av Robert Nyberg. Bodil Jönssons tankar om tid och rum passar verkligen i bilderboksformat. Genom att skala bort flersidesutläggningar och stickspårsresonemang får varje klok tanke gott om utrymme och lämnar dessutom plats för läsarens egna paralleller och erfarenheter.

Författare: Bodil Jönsson
ISBN: 91-85251-70-4

Den översvämmade hjärnan

Ökade krav, högre tempo och information i allt stridare strömmar. Blotta tanken kan ge vem som helst en stressklump i halsen men leder dessa faktorer i själva verket till en utveckling av vår hjärna? Kring det resonerar Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Han menar att det är först när vi ligger på randen till vår förmåga som vi tränar flaskhalsen i vår stenåldershjärna – arbetsminnet. Med ett bra språk tar han oss med på en intressant sightseeing i neurovetenskapens forskarkorridorer men väl hemma igen är frågorna långt fler än svaren.

Författare: Torkel Klingberg
ISBN: 978-91-27-11408-1

Den mänskliga hjärnan – en upptäcktsfärd

Vad vore en bättre guide till den mänskliga hjärnan än en neurovetenskapligt intresserad pedagog? Gunilla Ladberg har samlat en rad exempel på saker vi gör utan att riktigt se vitsen av. Varför idéerna kommer flygande som de vill och inte när det arbetsmässigt passar. Varför vissa lär sig genom att läsa och andra genom att lyssna och varför lite stimulans kan skada lika mycket som för mycket.

Författare: Gunilla Ladberg
ISBN: 91-518-4588-1

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2007

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: