Ange ditt sökord

I och med höjningen fördubblas nu det allmänna tandvårdsbidraget för samtliga åldersgrupper.  Foto: Shutterstock

I och med höjningen fördubblas nu det allmänna tandvårdsbidraget för samtliga åldersgrupper. Foto: Shutterstock

Billigare tandvård med höjt bidrag

Nu blir tandläkarbesöken billigare när det allmänna tandvårdbidraget (ATB) höjs med hundra procent för samtliga åldersgrupper. Höjningen gäller från 15 april 2018.

Annons:

Höjningen är en del av regeringens budgetproposition för 2018 och syftar till att fler ska kunna besöka tandvården regelbundet och främja en god mun- och tandhälsa. 

Så ser de nya bidragsnivåerna ut

Fram till och med det år då man fyller 22 år gäller avgiftsfri tandvård, därefter får man ett tandvårdsbidrag från Försäkringskassan som kan användas som betalning för tandvård. Bidragets storlek baseras på åldern. I och med höjningen fördubblas nu det allmänna tandvårdsbidraget för samtliga åldersgrupper. Det innebär att:

  • från och med det år du fyller 23 till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år.
  • från och med det år du fyller 30 till och med det år du fyller 64 är bidraget 300 kronor per år.
  • från och med det år du fyller 65 är bidraget 600 kronor per år.

Bidraget kan sparas i 2 år och uppgå till maximalt 600 kronor eller 1 200 kronor.

Alla ska ha råd med tandvård

I ett pressmeddelande från regeringen säger socialminister Annika Strandhäll att höjningen görs för att ingen ska behöva avstå tandvård för att man inte har råd. 

Genom att regelbundet gå till tandläkaren kan eventuella tandproblem upptäckas i tid och ofta behandlas utan omfattande insatser eller stora kostnader.

Nytt bidrag i juli varje år

Rent praktiskt kommer det allmänna tandvårdsbidraget att fungera på samma sätt som tidigare. Det betyder att du själv inte behöver göra någonting, utan bidraget dras vanligtvis automatiskt av när du ska betala för sitt tandvårdsbesök. Din tandläkare eller tandhygienist får sedan ersättning från Försäkringskassan. 

Tandvårdsbidraget får du tilldelat den 1 juli varje år. För den som redan har använt sina bidrag i år kommer höjningen med i bidraget som du får i juli nästa år.

Annons:

Källor:

Folktandvården, Regeringen, Försäkringskassan 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: