Ange ditt sökord

Överenskommelsen gäller endast paracetamol i tablettform. Paracetamol i flytande form, brustabletter eller stolpiller omfattas ej.  Foto: Shutterstock

Överenskommelsen gäller endast paracetamol i tablettform. Paracetamol i flytande form, brustabletter eller stolpiller omfattas ej. Foto: Shutterstock

Begränsad försäljning av värktabletter

Från och med den 1 november i år får personer som är under 18 år endast lov att köpa ett paket huvudvärkstabletter med paracetamol. Beslutet kommer från Sveriges Apoteksförening och syftar till att förhindra självskadebeteende bland unga. 

Annons:

Överenskommelsen gäller endast paracetamol i tablettform. Paracetamol i flytande form, brustabletter eller stolpiller omfattas ej. 

Ungdomar får bara köpa ett paket

Paracetamol är den aktiva substansen i bland annat värktabletterna Alvedon och Panodil. Efter att man hade uppmärksammat att antalet förgiftningar av paracetamol i självskadesyfte hade ökat, främst bland ungdomar, valde Läkemedelsverket att begränsa försäljningen av paracetamol i tablettform till att endast få säljas på apotek. Detta var i november förra året och nu väljer alltså apoteksbranschen att begränsa försäljningen ytterligare. 

I praktiken innebär det att personer under 18 år inte får köpa mer än ett paket paracetamol per köptillfälle. Beslutet gäller från den 1 november i år.

Rådgivning till alla som vill köpa flera paket

I ett pressmeddelande kommenterar Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, att beslutet är något som apoteksbranschen själv har valt och att det är ytterligare ett steg för en ansvarsfull försäljning. 

Apoteksbranschen har även kommit överens om att i högre grad säkerställa korrekt användning av paracetamol till alla kunder som vill köpa fler än ett paket. 

Johan Wallér menar att det inte bara är personer under 18 år som är i behov av rådgivning om hur ett läkemedel ska användas, även vuxna kan behöva det. Då finns det utbildad personal på apotek som kan ge råd och agera vid misstanke om felaktig läkemedelsanvändning även kring det receptfria sortimentet.

Annons:

Källor:

Sveriges Apoteksförening

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: