Ange ditt sökord

Genom att tolka signaler och kroppsspråk kan du och din bebis kommunicera och få en nära kontakt med varandra.Genom att tolka signaler och kroppsspråk kan du och din bebis kommunicera och få en nära kontakt med varandra. Foto: Shutterstock

Genom att tolka signaler och kroppsspråk kan du och din bebis kommunicera och få en nära kontakt med varandra.Genom att tolka signaler och kroppsspråk kan du och din bebis kommunicera och få en nära kontakt med varandra. Foto: Shutterstock

Bebisspråk – det säger ditt barn

Långt innan barn har ett ordförråd kan bebisar förstå vad du säger – men du kan samtidigt lära dig förstå din nyfödda bebis.

Annons:

Genom att tolka signaler och kroppsspråk kan du och din bebis både kommunicera och samtidigt få en nära kontakt med varandra, vilket ger en bra start i livet. 

Alla barn har sin egen personlighet

En bra sak att alltid ha i åtanke är att inget barn är det andra helt likt. Barn har sin egen karaktär, från födseln, och även om det kan finnas likheter med till exempel syskon eller hur man själv var som barn så utvecklar alla barn sin egen personlighet. Därför kan barn kommunicera olika, vissa är väldigt tydliga med vad de känner och vill, andra mer diffusa. Gemensamt är att kommunikation med små barn är en tvåvägskommunikation. 

Ansiktsuttryck förstärker kommunikationen 

Att uppmärksamma barn, visa att du har hört vad barnet säger och förstärka kommunikationen med ansiktsuttryck som ett leende känner barn sig sedda. Bebisar genomgår olika faser i sin utveckling vilket även påverkar deras sätt att uttrycka sig. Genom att uppmärksamma några av dessa uttryck under barnets första veckor kan du lättare förstå bebisar och deras behov. 

Så tolkar du ditt barns uttryck

Sökreflexen är en viktig medfödd reflex. Reflexen, som kan betyda att bebisen vill äta eller suga, hjälper bebisen att hitta bröstvårtan vid amning. Sökreflexen ter sig uttryck i att bebisen vänder huvudet inåt bröstkorgen och söker efter mat. 

Mororeflexen är en annan medfödd reflex som innebär att bebisen hastigt slår ut med armar och ben. Mororeflexen är en signal om att bebisen tror att hen faller eller blir skrämd. 

Gäspningar kan verka självklart men eftersom bebisar inte har något eget språk kan till exempel gäspningar ha andra orsaker än den mest uppenbara, att bebisen är trött. Gäspningar kan bero på att bebisen är trött men nyfödda bebisar gäspar frekvent även som en reflex som låter lungorna ta in så mycket syre som möjligt. 

Slutna ögon vid amning och matning är vanligt särskilt hos nyfödda och är ett tecken på att bebisen är koncentrerad. Efter några månader börjar bebisar kunna både titta på föräldern som matar och äta samtidigt. 

Spänd kropp är ett tecken på att bebisen har ont, till exempel i magen, eller är stressad. Många bebisar som varit upprörda ett tag, gråtit och skrikit, kan bli spända i kroppen som en följd av detta. 

Oro i kroppen, särskilt direkt efter maten, kan vara ett tecken på magknip eller att något annat känns obehagligt. 

Vända sig bort betyder inte att bebisen inte gillar dig, däremot kan också bebisar tröttna på umgänge. Att vända sig bort och kanske blunda samtidigt kan betyda att bebisen antingen vill vila en stund, är uttråkad eller helt enkelt trött. 

Trötthet kan även te sig uttryck i att bebisen gnuggar sig i ögonen eller blinkar sakta – det kan mycket väl betyda att nu är det dags att sova.

Bebisens egenskaper och kroppsspråk utvecklas

Efter ett par veckor utvecklas bebisens egenskaper, kroppsspråket utvecklas och bebisen får upp ögonen för omvärlden på ett annat sätt. Du märker nyfikenheten och viljan att upptäcka världen runt omkring genom att bebisen börjar röra på kroppen, huvudet och visa intresse för vad som händer.

Dessutom kommer leendet. Även spädbarn ler men det är mer av en reflex kopplad till igenkänning av bekanta röster, som föräldrarnas, och att bebisen mår bra. Efter några veckor utvecklas leendet till ett leende som inte bara varar längre utan också förenas med pigga, glada och nyfikna ögon.

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: