Ange ditt sökord

Skolbarn ska vid symtom testas för covid-19, så att de snabbare kan återgå till skolan om svaret är negativt. Foto: Shutterstock

Skolbarn ska vid symtom testas för covid-19, så att de snabbare kan återgå till skolan om svaret är negativt. Foto: Shutterstock

Barn ska testas för att kunna återvända till skolan

Enligt nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten ska skolbarn med milda förkylningssymptom testas för covid-19. Är testet negativt kan de gå till skolan.

Annons:

Tidigare har rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten varit att barn med förkylningssymtom ska stanna hemma och återgå till skolan först när de är helt symtomfria. Myndigheten har nu bytt riktning och menar att skolbarn ska PCR-testas om de uppvisar symtom som kan tyda på covid-19. Om provet är negativt kan de återgå till skolan förutsatt att allmäntillståndet är bra.

– Barn och unga mår bra av att kunna delta i skolan och andra vardagsaktiviteter, det är ett viktigt skäl till att provta denna åldersgrupp. Tidigare har denna grupp rekommenderats att stanna hemma vid minsta symtom. Med testning kommer de att kunna gå tillbaka till skolan i högre utsträckning även om de har kvarvarande milda symtom, i kombination med ett negativt provsvar, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Rekommendationen gäller från barn i förskoleklass och uppåt. Förskolebarn bör fortfarande stanna hemma utan provtagning. Om det lokalt eller regionalt skulle bli en ökad smittspridning kan det dock vara aktuellt med testning även av barn i förskolan.

– Vår uppfattning om barn och smittsamhet har dock inte förändrats, menar Karin Tegmark Wisell. Där kvarstår vår tidigare bedömning att barn smittar i lägre utsträckning än vad vuxna gör och att skolans miljö inte har visat sig vara drivande i smittspridningen, säger hon.

Målet är att provtagning och testning för pågående covid-19 för barn och unga sker på ett likartat sätt i alla regioner, vilket inte är fallet idag.

Annons:

Källor:

Läkartidningen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: