Ange ditt sökord

Bakterier i tarmen påverkar risken för allergi

Bakterier i tarmen påverkar risken för allergi

Barn som växer upp i lantbruksmiljö löper en mindre risk att utveckla allergier senare i livet än barn som växer upp i stadsmiljö. Det visar professor Bengt Björkstén från institutionen för miljömedicin på Karolinska Institutet. Orsaken bakom lantbrukarbarnens minskade allergirisk tros vara knuten till tarmflora.

Annons:

Risken att utveckla allergier som höstsnuva, astma och eksem var under 50-talet densamma för barn som bodde i stan och barn som bodde på landet. Men lantbrukarbarn som växer upp i dag har en signifikant mindre risk att utveckla allergier än andra barn. Framförallt är det barnen som växer upp på gårdar med boskap och andra djur som klarar sig bäst från allergiproblem. Anledningen till de observerade skillnaderna, tror Bengt Björkstén, beror på skillnader i barnens tarmflora.

Den debatt som förts tidigare har till stor del gått ut på att den ökade förekomsten av allergier i västvärlden idag jämfört med för 50 år sedan beror på att den miljö vi lever i idag är alltför ren. Infektioner har ansetts stärka barns immunförsvar och skydda mot allergier senare i livet. Det är viktigt att skilja på allergi och diverse andra kliniska symptom. Luftvägsinfektioner hos barn, ger tillfälliga andningsproblem men det finns inga bevis för att luftvägsinfektioner medför ökad risk för eller ger skydd mot astma.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: