Ange ditt sökord

Bedömningen går ut på att juryn tittar närmare på boendets utformning och sociala miljöer där de boende kan umgås.  Foto: Shutterstock

Bedömningen går ut på att juryn tittar närmare på boendets utformning och sociala miljöer där de boende kan umgås. Foto: Shutterstock

Bästa äldres boende i landet utsett – det här blev vinnaren

Nyligen utsågs Sveriges bästa äldres boende av en enig jury. Förutom äran delas även en prischeck på 50 000 kronor ut och som enligt årets vinnare ska komma de boende till godo.

Annons:

Årets vinnare blev Handelsträdgårdens omvårdnadsboende i Karlskrona. Priset, med tillhörande prischeck, delades ut av äldreminister Åsa Regnér under Almedalsveckan i Visby. Bakom tävlingen står Pensionärernas riksorganisation (PRO) samt Rikshem.

Fysisk och social miljö

Kriterierna som juryn bedömer är såväl fysisk som social miljö. Juryn tittar på bland annat på utformningen av byggnaden och sociala miljöer där hyresgästerna kan interagera.

Till kategorin äldres boende räknas seniorboenden, vårdboende och trygghetsboenden.

Handelsträdgårdens omvårdnadsboende

Årets vinnare blev alltså Handelsträdgårdens omvårdnadsboende i Karlskrona. Ilija Batljan, vice vd på Rikshem och medlem i juryn kommenterar juryarbetet med att det fanns många bra kandidater bland de nominerade men att juryn var helt eniga om att Handelsträdgården var den bästa kandidaten.

Juryns motivering löd: “Omvårdnadsboendet Handelsträdgården i Karlskrona är ett boende som tar hänsyn till de boendes alla behov och sinnen. Miljön både inne och ute är väl anpassad efter behoven och dessutom välkomnande och tilltalande, med genomtänkta detaljer som ger boendet en unik profil. Ett stort utbud av både aktiviteter och service erbjuds och resultaten av utvärderingar med både boenden och anhöriga visar att Handelsträdgården är på god väg att nå sin vision om att bli en förebild för äldreomsorgen i Sverige.

Vinstsumman kommer hyresgästerna till godo

Vinnaren får alltså 50 000 kronor och hela summan ska komma hyresgästerna till godo.

– Handelsträdgården har haft öppet i drygt ett år men i flera år innan har det planerats för att detta boende skulle bli lite utöver det vanliga, säger Ann-Sophie Olsson, områdeschef på Handelsträdgården. Att bli nominerad var hedrande, att komma med i finalen var otroligt spännande och att vinna känns fantastiskt roligt.

PRO och Rikshem hoppas nu att kommuner och omsorgsföretag låter sig inspireras av Handelsträdgårdens sätt att tillgodoses de boendes olika behov.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: