Ange ditt sökord

Bältros kan drabba alla och vissa får allvarliga komplikationer och svår smärta.  Foto: Shutterstock

Bältros kan drabba alla och vissa får allvarliga komplikationer och svår smärta. Foto: Shutterstock

Bältros – en av fyra svenskar drabbas

Bältros kan drabba alla som någon gång har haft vattkoppor, men vanligtvis drabbas personer från 50 år och uppåt. Det kan vara en oerhört smärtsam sjukdom. Sverige är ett av fyra länder i världen med tillgång till vaccin med långvarigt skydd.

Annons:

Det är vattkoppsviruset som ligger bakom bältros, även kallat “helveteseld” på grund av smärtan sjukdomen kan orsaka. Omkring 99 procent av alla över 50 år har någon gång haft vattkoppor. Viruset ligger därefter vilande i ryggmärgens nervceller. Om viruset återaktiveras vandrar det ut längs med nervbanorna mot hudytan och orsakar smärta och blåsor, det vill säga bältros.

– Man kan säga att viruset är som en brunbjörn som gått i ide och hålls i schack i ryggmärgen av vårt immunförsvar. Men när vattkoppsviruset blir återaktiverat är det som en björn som blivit väckt för tidigt och är då inte så angenäm att handskas med, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24.

Ökad risk för bältros för 50+ 

En av fyra svenskar drabbas någon gång i livet av bältros. Risken att utveckla bältros är större för personer med nedsatt immunförsvar, men de flesta som drabbas är fullt friska. Det kan vara oerhört smärtsamt att få bältros och smärtorna kvarstår ofta lång tid efter att utslagen försvunnit.

Det finns inget botemedel mot bältros men det finns antiviral behandling som förebygger komplikationer och påskyndar återhämtningen. För att dessa läkemedel ska ge bästa effekt krävs det att den antivirala behandlingen påbörjas redan inom 72 timmar efter att de första blåsorna på huden debuterat.

– Utslagen vid bältros kommer oftast först några dagar efter det att smärtorna debuterat. Detta gör att det i början kan vara svårt att förstå att det är bältros man drabbats av, säger Rolf Gustafson.

Vaccin mot bältros

Det enda sättet att skydda sig mot bältros är att vaccinera sig. Sverige tillhör ett av ytterst få länder som har tillgång till det väl beprövade vaccinet, för de som är 50 år eller äldre, som har visat sig ge ett långvarigt skydd. – De som är över 50 år bör överväga att vaccinera sig då denna sjukdom kan ge så många allvarliga komplikationer, utöver att det kan vara mycket smärtsamt att drabbas. Bältros kan man bli drabbad av flera gånger i livet till skillnad från vattkoppor, säger Rolf Gustafson.

Bältros

Bältros, (herpes zoster) är en infektionssjukdom som kan drabba de som tidigare haft vattkoppor och yttrar sig i form av smärtsamma hudutslag. Vanligast är utslag på bröstkorgen, buken eller i ansiktet. Risken för bältros ökar i takt med den naturliga försämringen av immunsystemet som följer med stigande ålder: två tredjedelar av alla som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros. Typiska symptom är att en till fem dagar innan utslaget, kan man känna smärta, klåda, stickningar eller domningar. Utslagen formar ofta ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva och orsakar en smärta som beskrivs som värkande, brännande, huggande eller stötliknande. Vanligast är att utslagen sitter på bröstkorgen, buken eller i ansiktet. Även huvudvärk, feber och allmän sjukdomskänsla kan vara symptom. Därefter bildas blåsorna, för att inom sju till tio dagar bli till sårskorpor. Huden återhämtar sig normalt inom två till fyra veckor.

Annons:

Källor:

Doktor24

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: