Ange ditt sökord

Visst går det snabbare att skriva på tangentbord, men att skriva för hand ger vissa kognitiva fördelar. Foto: Shutterstock

Visst går det snabbare att skriva på tangentbord, men att skriva för hand ger vissa kognitiva fördelar. Foto: Shutterstock

Att skriva för hand förbättrar inlärningsförmågan

Den gamla skrivkonsten med penna och papper är inget vi ska försaka. Norska forskare hävdar att det gynnar minnet bättre och gör oss mer fokuserade. 

Annons:

I vårt digitaliserade samhälle har böcker bytts ut mot skärmar och pennor mot tangentbord, men det ger inte enbart fördelar. 

Skriva för hand ger kognitiva fördelar

Det traditionella sättet att skriva med hjälp av penna och papper får stå tillbaka allt mer till förmån för kommunikation via datorer, smartphones och surfplattor. Visst kan det gå snabbare på den vägen, men då kan man också gå miste om vissa kognitiva fördelar som handskrift för med sig.

Den slutsatsen drar norska forskare vid Universitetet i Stavanger efter att ha gjort en liten studie på 36 personer i åldrarna 19-54 år. Studien gick till som så att personerna fick lära sig skriva ord på ett främmande språk. Den ena gruppen fick skriva för hand och den andra fick använda ett tangentbord.

Hjärnan tvingas dela uppmärksamheten

Tre och sex veckor in i experimentet testade man hur mycket som personerna kom igår. Allra flest ord mindes de som hade skrivit för hand. I Journal of Writing Research skriver forskarna att det kan handla om fokusering. När man skriver med tangentbord så tvingas hjärnan att dela sin uppmärksamhet mellan tangenternas bokstäver och de som växer fram på skärmen. När man skriver för hand kan hjärnan istället fokusera fullt ut på det som hamnar på pappret. 

Så det forskarna menar är således att både minnet och ens fokus främjas när vi väljer att skriva för hand, något som förbättrar vår inlärningsförmåga. Troligen spelar även tidsaspekten, att det tar längre tid att skriva för hand, en viss roll för inlärningsprocessen.

Annons:

Källor:

TT, Universitetet i Stavanger

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: