Ange ditt sökord

Överanvändning av vissa läkemedel kan skapa resistens. Foto: Getty Images

Överanvändning av vissa läkemedel kan skapa resistens. Foto: Getty Images

Antimikrobiell resistens (AMR) – ett hot som kräver åtgärder

Antimikrobiell resistens (AMR), där bakterier, virus, svampar och parasiter inte längre svarar på den antimikrobiella komponenten i läkemedel och därmed leder till svårbehandlade infektioner, är ett allt ökande globalt problem. För att sätta fokus på detta viktiga ämne arrangeras varje år World AMR Week, där AMR står för antimicrobial resistance. I år äger evenemanget rum mellan den 18 och 24 november och fokuserar på de brådskande åtgärder som krävs för att tackla problemet.

Annons:

AMR har under detta år ensamt bidragit till nära fem miljoner dödsfall över hela världen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Detta oroande faktum, tillsammans med den otillräckliga utvecklingen av nya antimikrobiella substanser, gör att WHO betraktar AMR som ett av de tio främsta globala hoten mot folkhälsan.

Överanvändning av antimikrobiella läkemedel

Det huvudsakliga drivkrafterna bakom utvecklingen av AMR är felaktig användning och överanvändning av antimikrobiella läkemedel, både inom människomedicin och inom livsmedelsproduktionen. Detta är ett problem som påverkar inte bara människor, utan även djur, växter och miljön. WHO rapporterar att hela 93 procent av världens länder har utvecklat nationella handlingsplaner för att hantera detta problem, men endast 27 procent har faktiskt budgeterat för att genomföra dessa planer.

Samarbeta för att förhindra resistens

Årets tema för World AMR Week är “Preventing Antimicrobial Resistance Together” (Tillsammans förhindra antimikrobiell resistens). Detta tema kommer att stå i centrum under FN:s generalförsamlings High-Level meeting om AMR, som äger rum i september 2024. Vid detta möte kommer länderna att uppmuntras att göra starka åtaganden för att bekämpa AMR och arbeta tillsammans för att nå internationella mål.

World AMR Week är en viktig tidpunkt för att påminna oss om det akuta hotet som antimikrobiell resistens utgör för vår globala hälsa och att samarbeta för att hitta lösningar. Det är en påminnelse om att det är hög tid att agera och att förhindra att AMR blir ännu mer utbredd och farlig för mänskligheten.

Läs om antibiotika och antibiotikaresistens.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: