Ange ditt sökord

Antibiotikaresistens och vaccination

Antibiotikaresistens och vaccination

Under Sveriges ordförandeskap i EU har regeringen valt att prioritera frågan om antibiotikaresistens, som är ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Pneumokockvaccinering minskar risken för bland annat öroninflammationer. Det minskar antibiotikaförbrukningen, som i sin tur minskar antibiotikaresistensen.

Annons:

Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika blir ett allt större hot mot vår hälsa, även i Sverige. Ökad användning samt felaktig användning av antibiotika är ett par av orsakerna till bakteriernas förmåga att motstå medicinerna. Det finns flera sätt att minska resistens. Vi kan vara mycket mer restriktiva med att använda antibiotika. Vaccinering är också ett viktigt verktyg för detta.

Faktaruta

Antibiotika är läkemedel som används mot bakterier. Antibiotikaresistens betyder att bakterier har utvecklat motståndskraft mot antibiotika, så att läkemedlen inte längre har någon effekt.

”Dagisbakterien”

Pneumokocker är vanliga bakterier som orsakar infektioner som ibland kan vara svåra att skilja från feber av annan orsak eller influensa. I värsta fall kan en pneumokockinfektion orsaka mycket allvarliga och ibland livshotande sjukdomar som blodförgiftning och

hjärnhinneinflammation, bland både barn och vuxna. Det finns risk för olika former av hjärnskada, hörselskada och dövhet. Barn under två år och äldre över 65 år är känsligast. Pneumokockbakterier orsakar hälften av alla öroninflammationer. Årligen diagnostiseras cirka 500.000 barn med akut mellanöreinflammation i Sverige, vilket även leder till att antibiotika förskrivs i stora mängder.
Vaccinering ger färre resistenta pneumokocker. Ju färre barn som bär på antibiotikaresistenta pneumokocker desto mindre blir smittspridning till andra barn och till mor- och farföräldrar som också är känsliga. Dessutom minskas behovet av att ge barn antibiotika mot infektioner eftersom färre blir sjuka.
– Minst 95 procent av barnen under två år har vaccinerats, antalet fall av invasiv pneumokocksjukdom har halverats i den gruppen och inget vaccinerat barn har smittats, säger Birgitta Rydberg (FP), landstingsråd för sjukvård och folkhälsa.

Faktaruta

Barnvaccinationer
Pneumokockvaccin ingår i barnvaccinationsprogrammet från den 1 januari 2009. Vaccinering sker när barnet är 3,5 och 12 månader gammalt. Det skyddar mot svåra sjukdomar orsakade av sju bakterietyper av Streptococcus pneumoniae. Även lite äldre barn som inte omfattas av det kostnadsfria programmet bör vaccineras. Då får föräldrarna själva betala. Barn mellan ett och två år behöver två sprutor, för barn mellan två och fem år räcker det med en spruta.
www.barnplantorna.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.