Ange ditt sökord

Anni ville inte bli sjuk – genomgick Gastric Bypass

Anni ville inte bli sjuk – genomgick Gastric Bypass

Anni Reimers har kämpat med vikten i större delen av sitt liv och har haft lätt att gå upp i vikt sedan barnsben. Efter att ha nått sin maxvikt på 112 kilo bestämde hon sig för att genomgå en överviktsoperation. Anni fick två barn med endast 17 månaders mellanrum och lyckades därefter gå ner till matchvikt, 65 kilo, med hjälp av ett viktprogram.

Annons:

– Sedan tappade jag spåret, troligtvis på grund av att jag slutade röka och gick upp några kilon och samtidigt var det extra stressigt på jobbet, säger Anni. Jag reste mycket i jobbet inom IT-branschen och det blev oregelbundna måltider och mycket snabbmat. Fel mat på fel tider helt enkelt.
Sakta men säkert blev Anni mer och mer överviktig och som mest vägde hon 112 kilo till sina 168 centimeter. Hennes tankar började kretsa kring att snart fylla 50 år och den ökade risken att få sjukdomar relaterade till fetma, som exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

– Jag vill leva länge med hälsa och livskvalitet och insåg att det inte fungerade med den livsstil jag hade. Olika dieter och att äta mindre portioner hade jag redan provat.
Annis ålder gjorde också att hon sökte efter alternativ, då det sägs att viktnedgången i princip ska ta lika lång tid som det tog att gå upp alla kilon.

– Jag ville inte ge det den tiden, utan ville må bättre snabbt och börja mitt nya liv. På vägen till jobbet en dag hör jag reklam på radion kring överviktskirurgi, vilket fångade mitt intresse.
Det tog dock lång tid innan Anni beslutade sig för att opereras. Hon sökte information på internet och via sjukhus, pratade med många människor om detta och träffade kirurgen för en lång konsultation. Det kändes rätt och hon beslöt sig för att genomgå Gastric Bypass.

– Det kostade mig 110.000 kronor och var värt varenda krona.
Anni genomgick operationen maj-08 och var sjukskriven ett tag efteråt. Hon kände sig väl omhändertagen både före, under och efter operationen. Under de första månaderna äter man endast flytande kost och puréer och Anni gick ner mycket i vikt och fick en bra morot för att fortsätta sköta sig.
– Jag har mått bra från att jag vaknade upp efter operationen och har endast fått så kallad ”dumping”, när jag vid ett tillfälle åt för mycket och mådde illa, kallsvettades och blev trött. Nu kan man inte fuska längre. Äter jag för lite eller för mycket mår jag illa, så det gäller att planera måltiderna och vara noggrann med vad man äter. Jag tappade hår, men det visst jag ju och det växer ut igen.
Första året gick jag ner 43 kilo, med bara fyra kilo kvar till målvikten.

– Men det viktiga är inte att nå dit, utan att jag mår så oerhört mycket bättre.
Tidigare hade Anni svårt att känna sig hungrig eller mätt och då är det svårare att sätta stopp. Nu kan hon sluta äta mitt i maten för att kroppen säger ifrån.
– Det är en helt ny upplevelse att känna hunger och mättnad och nu respekterar jag kroppens signaler.
Anni pratar ofta inför stora grupper, i sitt jobb. Innan operationen hade hon svårt att koncentrera sig på vad hon sa och oroade sig mest för vad andra tänkte om henne och övervikten. Idag är hon mer säker och fokuserar på rätt saker.
– Det är skönt att jag minskat risken för följdsjukdomar. Mest påtagligt är nog orken, nu orkar jag gå och cykla, är piggare och har bättre självkänsla – vilket är härligt. Sedan är det förstås roligare att välja kläder.
Anni menar att om man har en stor övervikt som inte beror på ätstörning och om man har de ekonomiska möjligheterna tycker hon att man ska ta reda på så mycket som möjligt kring överviktsoperationer och prata med andra som genomgått operation. Därefter kan man ta ett beslut.

Överviktsoperation – när man provat allt

Att ta beslutet om överviktsoperation kräver kunskap och bör få ta sin tid. Det är en sista lösning, när ingenting annat fungerar eller då man ligger i riskzonen att få följdsjukdomar på grund av sin fetma.
De som vänder sig till privatkliniken Centrum för titthålskirurgi är de som inte får hjälp av landstinget, de som inte orkar stå i kö eller de som väger ”för lite”, säger Dag Arvidsson, docent och specialist inom kirurgi. En tredjedel av patienterna genomgår Gastric Bypass och två tredjedelar så kallad Sleeve gastrectomy. Man opererar 175 patienter per år och de flesta som opereras är i medelåldern.

Vilken metod man väljer beror på patienten, vid större övervikt eller om patienten är yngre (20-30 år) väljer man vanligtvis Gastric Bypass, för att man här vet att man får en god långtidsprognos. Om man däremot har något mindre övervikt är detta en onödigt stor och omfattande operation och man väljer då hellre Sleeve Gastrectomy, menar Dag Arvidsson.

Landstinget följer fortfarande riktlinjer från 1991 och opererar därför endast de med BMI över 40 eller om patienten har följdsjukdomar på grund av sin fetma, kan man operera de med BMI runt 35. Nya studier pekar på att även överviktiga med BMI runt 30-35 har god effekt av operation.

Faktaruta

BMI = vikten i kilo/längden i meter * längden i meter
En person som väger 75 kilo och är 1,80 meter lång har alltså ett BMI på 75/1,80*1,80 = 23

De flesta personer har funderat länge, ofta i flera år innan de tar beslutet att operera sig. Man gör en omfattande bedömning av patienten före operation och teamet består av en erfaren sjuksköterska, en dietist och psykolog.
– Efter operationen har man en treårig uppföljning. Man har möjlighet att under en helg delta i ett program som leds av dietist, psykolog och motionsexpert, där man kan utbyta erfarenheter, ställa frågor, få tips och hjälp att komma igång med sitt nya liv, säger Dag Arvidsson.
Man skulle kunna gå upp i vikt igen och i värsta fall till samma vikt som före operation. Men då måste man göra ”allt fel” och vara riktigt destruktiv.

– Vi har inte haft detta problem hos oss och det kan bero på att våra patienter är extra motiverade och betalar själva, menar Dag Arvidsson. Operationen kostar runt 98.000 kronor. Jag brukar säga att operationen gör två tredjedelar av jobbet och den sista tredjedelen måste patienten göra själv.

Gastric Bypass

Denna operation innebär att större delen av magsäcken kopplas ur. Samtidigt kopplas en del av tunntarmen också bort från näringsupptag. Det är således en kombination av minskat näringsintag till magsäcken och minskat näringsupptag i tunntarmen som åstadkommer viktminskningen. Metoden ger en säker och varaktig viktminskning. En nackdel är att brist på vitaminer och andra näringsämnen kan uppstå på sikt. Livslång kontroll av detta är därför nödvändig efter denna operation.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: