Ange ditt sökord

Alternativ behandling för sjukdomar hos män

Alternativ behandling för sjukdomar hos män

Männens sjukdomar domineras av hjärtkärlsjukdomar och cancer. Alternativa behandlingar används relativt frekvent hos män, men är ännu vanligare hos kvinnor. Det blir också vanligare med stigande ålder.

Annons:

Om man räknar in besök hos kiropraktor, alternativ terapeut, kosttillägg, örtmedicin, meditation och andningsövningar ökar frekvensen från 86 procent av befolkningen i åldern 50-60 år till 92 procent i åldern över 80 år. 82 procent män använder någon form av alternativ behandling och 91 procent kvinnor. Vanligast är vitamin C, vitamin E och kalcium samt lök och Gingko biloba. Meditation är mycket populärt och används av 30 procent.

Komplementära behandlingar hos män med cancer
Det finns en mängd substanser och åtgärder som används vid cancer, som anti-cancer dieter, kosttillägg, homeopati, kropp-själ terapier, psykologiska terapier och ett spektrum av örtmediciner, som iscador, gingko biloba, grönt te, aprikoskärnor med mera.
I en välgjord studie från England fann man att tre av fyra män med cancer även hade någon form av egenordinerad behandling. Oftast informerade man inte sin behandlande läkare om detta. Vanligtvis fick män vetskap om alternativ från familjen, vänner och bekanta, speciellt kvinnliga bekanta, istället för att själva söka information. Män valde egenbehandlingar huvudsakligen tack vare personliga historier och andras erfarenheter och inte utifrån vetenskapliga bevis. Intressant är att män inte uppfattar avsaknad av vetenskapliga bevis liktydigt med brist på effekt. Därför resonerade man ofta att ”varför inte pröva”? Det är viktigt att alla personer som har någon form av egenbehandling tar upp det med sin läkare.

Fetma hos män
Det finns ett antal förslag på alternativa behandlingar för fetma med olika mekanismer, som att öka termogenes (värmealstring och därmed kaloriåtgång). De bästa är de som har rent mekaniska effekter som att öka fyllnadskänslan i magen och därmed minska behovet av mat. Det är i huvudsak chitosan (en slags kåda) som har förmågan att fälla ut fett och binda sig till det så att det inte absorberas. När man sedan testat effekten i så kallade dubbelblinda studier så visar det ingen effekt. Tyvärr är det så att viktminskningseffekten med flertalet alternativa behandlingar är mycket liten och därför krävs även ett minskat kaloriintag och/eller mer fysisk aktivitet. Det förtjänar att påpekas att inte ens vetenskapligt prövade läkemedel gör underverk, även om de visar en värdefull viktminskning.

Impotens
Ofta är impotensbesvär en tidig signal för begynnande kärlsjukdom i kroppen, inte minst hos diabetiker. Det finns bra medicinska behandlingar för impotens. Det finns även en stor marknad för alternativa behandlingar, som saknar vetenskapligt underlag. Det är väl känt att placeboeffekten av behandlingar vid impotensbesvär är mycket hög. Man har sett i studier för effektiva läkemedel, att placeboeffekten är så stor som 25-50 procent. Det betyder att om100.000 män tar ett overksamt kosttillägg så kommer 25–50.000 att rapportera någon form av förbättring och det spelar då ingen roll vad tillägget är. Här är det mycket viktigt att man berättar för sin ordinarie läkare vad man har för typ av egenbehandling så att man kan undvika biverkningar eller effekter som är tvärtemot vad man vill åstadkomma.

Örtmediciner vid impotens
Ginkgo biloba har testats på patienter som fått sexuellt nedsatt funktion av antidepressiv behandling. 63 patienter fick ginkgoextrakt dagligen i en okontrollerad studie (jämfördes inte med placebo) och man fick positiva effekter på flera sätt inklusive peniserektion. Ginkgo (i kombination med Muira puama) finns också testat på i övrigt friska kvinnor som hade sexuell dysfunktion och det gav bland annat ökad lust till sexuell aktivitet, intensitet av orgasmen med mera.
Det saknas dock en vetenskapligt god studie för att kunna bedöma effekten av Ginkgo.

Ginsen tonikum från växten Panex ginseng eller Panex quinquefolius har fått en stor spridning som afrodisiakum (medel som anses stimulera sexualdriften). I en systematisk genomgång av den vetenskapliga litteraturen finner man inte någon RCT-studie (jämförelse med placebo) som kan bekräfta effekten. Nyligen har också FDA (närmast motsvarande Läkemedels- och Livsmedelsverket) i USA konstaterat att det inte finns någon påvisad effekt av intag av ginseng.
Det finns enstaka positiva effekter rapporterade, som dock inte uppfyller vetenskapliga krav.
Yohimbine är kemiskt en alkaloid som kommer från barken av ett västafrikanskt träd (Corynanthe yohimbe) och är traditionellt använt för att förbättra den sexuella förmågan och viriliteten. Det har funnits ett preparat som marknadsfördes som ”Afrodex” på afrikanska marknaden till 1973. Den effektiva substansen har en så kallad alfa-2-adrenerg blockerande effekt och kan ge högt blodtryck, ångest, maniska symtom förutom att påverka effekten av andra läkemedel. Det finns sju studier av god kvalitet. Yohimbin visar en bättre effekt än placebo på ett säkerställt sätt. Det finns ingen direkt jämförande studie med Viagra (sildenafil), Levitra eller Cilialis men indirekt jämförelse antyder att effekten av yohimbine är mindre men att det även ger mindre biverkningar.
Yohimbine är vetenskapligt godtagbart för behandling.

OBS! Erektionssvårigheter hos män kan vara ett tidigt tecken på allmän kärlsjukdom och har man långvariga erektionsproblem bör man berätta det för sin doktor för att kontrollera blodcirkulationen och tecken på åderförfettning (åderförkalkning).

Läkemedelsverket har analyserat potensmedel från internetapotek och fann att 10 av de 28 potensmedel som man analyserade inte innehöll vad som utlovades på förpackningen. Samtliga 10 innehöll någon av läkemedelssubstanserna sildenafil, tadalafil eller vardenafil. I innehållsdeklarationen stod i de flesta fall att produkterna endast innehöll örter av olika slag och bara i två fall fanns det angivet att produkten innehöll en läkemedelssubstans. Man konstaterar att 96 procent av internetapoteken är olagliga och att sex av tio receptbelagda mediciner som säljs på internet är falska och farliga eller undermåliga.

Män och barnbarn
Man kan se könsskillnader i flera psykosociala situationer. En studie visar att pensionerade män som helt slipper stort ansvar för vård av barnbarn, ökar sitt välbefinnande i hög grad, mest genom att minska depressiva tendenser. Kvinnor däremot reagerar på ett annat sätt. Om det även gäller för kortare umgängen med barnbarn framgår inte, men troligtvis har det helt andra effekter.
Det är intressant att konstatera att män födda utom äktenskap och som förblir ogifta har en dubbelt ökad risk för hjärtinfarkt jämfört med män som är födda inom äktenskapet. Dessutom har barn och barnbarn till män som är födda utom äktenskapet en betydligt ökad risk för cirkulatorisk sjukdom. Det finns ingen bra förklaring till detta, det vill säga om det beror på ärftlig biologi eller om sociala faktorer följer med i generationer. Det är även intressant att det endast gäller cirkulationssjukdomar och inte andningsrelaterade sjukdomar eller mag-tarmsjukdomar.

Referenser:
1. Evans M et al; Decisions to use complementary and alternative medicine (CAM) by male cancer patients: information seeking roles and types of evidence used. BMC Complementary and Alternative Medicine, 2007; 7; 25-38.
2. Szinovacz ME; Davey A: Effects of retirement and grandchildren care on
depressive symptoms. Int J Aging Hum Dev 2006, 62; 1-20.
3. Modin B. et al: The contribution of parental and grandparental childhood
disadvantage to circulatory disease diagnosis in young Swedish men. Social Science & Medicine 2008; 66; 822-834.
4. Ness J et al; Use of Complementary Medicine in Older Americans:
Results from the Health and Retirement Study. Gerontologist 2005; 45; 516-524.
5. Information från Läkemedelsverket 2008; 19:6, 4-5.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: