Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-12-19
Författare: Anders Åker

Många är bekymrade inför hur alkohol ska påverka julfirandet och enligt en ny undersökning uppger var tredje person att de är oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol.

Det visar en Sifo-undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ.

Dricks för mycket alkohol

Julöl, snaps och vin - julen är en högtid då det dricks en hel del alkohol vilket för många kan bli förknippta med allt annat än julfrid. I Sifos senaste undersökning från i år svarade drygt fyra av tio (42 procent) att de har varit med på något julfirande där de tycker att det har druckts för mycket alkohol.

I en tidigare Sifo-undersökning från 2016 uppgav många (sju av tio) också att de trodde att deras jul- och nyårsfirande skulle bli lika bra, eller bättre, om de drack mindre alkohol.

Frågan måste lyftas

Anna Kervall är tillförordnad vd på IQ och säger i en kommentar till undersökningen att man måste bli bättre på att prata om hur man vill ha det när det gäller alkohol och julfirandet. Ofta kan det även vara så att man inte är ensam att tycka något om alkoholkonsumtionen och Anna Kervall menar därför att det är viktigt att någon är först med att lyfta frågan.

- Om du tycker att det dricks för mycket eller vill förändra sättet ni dricker alkohol på under julen, säg det, säger Anna Kervall.

Inte nödvändigt med alkohol

Undersökningen visar även att det är långt ifrån alla som anser att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med julfirandet, hela åtta av tio tyckte inte att alkohol är nödvändigt för att fira jul. Hela 78 procent ansåg dessutom att det inte är viktigt med alkohol när man firar julbord med failj och släkt.

– Julen är en väldigt uppskattad högtid för många vuxna men det är framförallt barnens högtid. Det är viktigt att vi funderar på om vår egen och andras alkoholkonsumtion verkligen bidrar till att göra julen trevligare för alla, säger Anna Kervall.

Tips från IQ inför julfirandet

  • Alkoholtjata inte: Respektera om någon inte vill dricka alkohol i samband med julfirandet. Tjata inte utan låt människor bestämma själva.
  • Ifrågasätt alkoholkulturen: Om du inte tycker att ni ska dricka snaps och julöl till julmaten, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra på julbordet.
  • Fundera över ditt eget drickande: I samband med jul är det viktigt att fundera över hur din egen alkoholkonsumtion påverkar personerna du firar jul med. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla?
 

Veckans fråga

Blev du någon gång mobbad när du gick i skolan?

Nyhetsbrev

E-postadress