Ange ditt sökord

Aknepatienter får antibiotika i onödan

Aknepatienter får antibiotika i onödan

Läkare skriver ofta ut antibiotika i onödan vid mild till måttlig akne. Det ökar risken för att bakterien som bidrar till förekomsten av akne blir resistent.

Annons:

– Om aknebakterien på sikt blir motståndskraftig mot antibiotika får vi bekymmer att behandla blodförgiftning som i sällsynta fall kan uppstå som komplikation, säger Mats Berg, överläkare och hudläkare vid Hudkliniken i Sörmland.

Media har den senare tiden uppmärksammat Smittskyddsinstitutets varning för utbrott av multiresistenta tarmbakterier vid sjukhus runt om i landet. En annan bakterie som också riskerar att bli resistent är den hos alla människor förekommande bakterien propionibacterium acnes – bakterien som bidrar till att akne uppstår.
– Många aknepatienter som söker för mild till måttlig akne får antibiotika helt i onödan. Får vi ner antibiotikaförskrivningen för denna förhållandevis stora patientgrupp har vi tagit ett stort steg åt rätt håll när det gäller att minska risken för antibiotikaresistens, menar Mats Berg.
Gamla behandlingsrutiner lever kvar
Många, framför allt ungdomar, lider i olika utsträckning av den vanliga akneformen akne vulgaris. Var tredje tonåring får besvär som är såpass besvärliga att de söker behandling hos läkare. Många får felaktigt – eller för tidigt – behandling med antibiotika.

– Om inte recepfritt läkemedel givit effekt vänder man sig vanligen till sin vårdcentral. Husläkare skriver då allt för ofta ut antibiotika, vilket är ett kardinalfel. Innan antibiotika ges ska först ett receptbelagt läkemedel för utvärtes bruk testas. Här brister det i informationen och många sitter kvar i gamla behandlingsrutiner, säger Mats Berg.

Kortare behandlingstid – när antibiotika är nödvändigt

Behandling med antibiotika är nödvändig vid vissa tillfällen eller vid viss form av akne och behandling sker då under längre tid. Sedan några år tillbaks har behandlingsrekommendationen dragits ned från sex månader till tre månaders behandling.

– Vid svår form av akne, eller när behandling med receptbelagd salva eller gel inte givit resultat, kan det vara aktuellt med antibiotika. Det ska då alltid förskrivas i kombination med ett läkemedel för utvärtes bruk. Den kortare behandlingstiden har nu slagit igenom och det är glädjande, avslutar Mats Berg.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: