Ange ditt sökord

Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter. Foto: Shutterstock

Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter. Foto: Shutterstock

3D-printad mat ska få äldre att äta mer

Äldre som har svårigheter att tugga och svälja tycker många gånger att mat i puréform ser oaptitlig ut. Därför inleder man på två äldreboenden nu försök med purémat utskriven på 3D-printer.

Annons:

Tekniken med 3D-printer har förbättrats och förfinats de senaste åren och tekniken är nu såpass bra att man kan skapa maträtter med skrivaren.

Så funkar 3D-skrivaren

För att skriva ut mat på 3D-skrivaren mosar man råvarorna till puré, något som i det här fallet är en förutsättning då det är den typen av mat som man ger till personer med tugg- och sväljsvårigheter. Purén fylls på i något som närmast kan liknas vid en bläckstråleskrivare.

Med hjälp av ett datorprogram byggs maten upp i tunna lager som placeras ovanpå varandra och som sedan “skrivs ut”. Idag kan man använda 3D-printer till allt från att skappa operationsinstrument och kroppsdelar till maträtter eller bygga hus och skapa konstverk, användningsområdena har visat sig oändliga. Redan i dag finns 3D-printrar för användning i kök, till exempel vid formandet av choklad och dekorationer till tårtor.

Äter för lite

Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter och Evelina Höglund är projektledare på forskningsinstutet Rise och hon förklarar att det är ett stort problem att de som får konsistentanpassad mat, som puré, äter för lite. Brist på aptit och för lite näring kan i sin tur leda till undernäring.

Det är anledningen till att man nu testar den nya tekniken på två äldreboenden i Halmstad respektive Helsingborg och på ett företag som tillagar mat till sjukhus.

Utveckla anpassade recept

Tanken är att man ska kunna bygga upp till exempel en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd så att det blir så identiskt som möjligt för den som ska äta. Samtidigt blir konsistensen som en lös pannacotta vilket underlättar för personer som har tugg- och sväljsvårigheter.

Man kommer även försöka skapa personligt anpassade recept, som en del av projektet.

Se video, så funkar 3D-skrivaren.

Videokälla: 3D-printerföretaget Wasp

Annons:

Källor:

SVT Nyheter, Wasp

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: