Ange ditt sökord

”Om jag bodde i Spanien och gick i bergen skulle jag troligtvis inte ha eksem”

”Om jag bodde i Spanien och gick i bergen skulle jag troligtvis inte ha eksem”

Ulla -Carin Nyquist är 54 år gammal och hon har haft eksem i hela sitt liv.Hon känner att hon idag får ett mycket bättre bemötande än på 80-talet, då hon kunde få sitta i bara underkläder i korridoren och vänta på att kandidater (blivande läkare) skulle få titta på hennes eksem.

Annons:

Eksemet är bättre vissa perioder och sämre vissa perioder och just nu har hon framför allt sprickor i händerna och på halsen.
– Om jag träffar katter och är frisk kan jag få en mindre reaktion. Är jag däremot förkyld blir reaktionen mycket större och eksemen värre, säger Ulla-Carin Nyquist. Det kan ibland börja med ett småkliande, men är jag då även trött och stressad blir det lätt mer och mer.
När det var som värst kunde Ulla-Carin bli inlagd på sjukhuset några dygn, för att få hjälp med behandlingen. Dels fick hon kaliumbad som är bakteriedödande och torkar ut huden och dels smörjde de in henne med ett av de starkare kortisonpreparaten och mjukgörande salvor.
– Det här bröt den onda ”klicirkeln” så att jag kunde bli bättre igen. Jag deltar även i en eksemgrupp på Karolinska sjukhuset, som hålls av en psykolog och en hudläkare. Här får man dels stöd av likasinnade och dels hjälp av kompetent personal.

Faktaruta

Ulla-Carins tips för mindre eksem
– Stressa mindre (prova gärna qi gong, yoga, meditation eller liknande)
– Sova ordentligt
– Röra på sig
– Smörja in med mjukgörande
– Göra roliga saker (jag mår bättre när jag skriver text och musik)
Ulla- Carin tror att det är viktigt att själv testa olika saker för att komma på vad man mår bäst av. Nu är jag inne på att prova hur kosten påverkar mina eksem. Kanske skulle jag kunna må bättre om jag inte åt rött kött och istället åt mer grönsaker och bönor, säger hon.
– Om jag hade bott i södra Spanien och gått i bergen, hade jag troligtvis inte haft eksem, avslutar Ulla-Carin.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: