Ange ditt sökord

Övervakad styrketräning ger bättre resultat

Övervakad styrketräning ger bättre resultat

Hälften av Sveriges volleybollspelare på elitnivå drar på sig minst en skada varje säsong. En viktig orsak kan vara att de flesta genomför den skadeförebyggande styrketräningen utan övervakning. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

Alla svenska elitlag inom volleyboll erbjöds att delta i studien, och drygt 150 spelare svarade på enkäten som skickades ut när säsongen nästan var slut. Sammanställningen visade att varannan spelare hade ådragit sig en eller flera skador under säsongen. Nästan alla deltog i någon form av skadeförebyggande träning, men de flesta genomförde den på egen hand.

– Det är förvånande, med tanke på att det är välkänt att träningen fungerar mycket bättre om en utbildad tränare eller en sjukgymnast tar fram ett individuellt program och är närvarande under passet, säger sjukgymnasten Sofia Augustsson som skrivit avhandlingen.

Avhandlingen visar också att övervakad styrketräning gör att idrottarna presterar betydligt bättre jämfört med dem som genomför träningen på egen hand. I studien fick två grupper kvinnliga volleybollspelare var sina träningsprogram. Den ena gruppen hade en sjukgymnast som ledde träningen och fick individuellt utformade program medan den andra fick klara sig själva med ett standardprogram. Gruppen där sjukgymnasten var närvarande förbättrade sina prestationer 50 procent mer jämfört med den andra gruppen. Andelen skadade spelare var också mindre i gruppen med övervakning.

– Jag tror att fler faktiskt följer träningsprogrammet när det finns en tränare på plats och att man blir mer fokuserad på uppgiften. Många spelare kan känna att fysträningen är den tråkiga delen av sporten och då är det lätt hänt att man inte genomför den som man ska när ingen ser på, säger Sofia Augustsson.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: